Skocz do zawartości

Muchołówka "wypluwa" Moje Owady

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem taki jak napisałem w temacie:

Chcę do karmić moja roslinkę,złapałem malutka muszkę, wsadziłem roslinie do pułapki i sie zamkneła -ok,na drugi dzien przychodze da damu - pułapka otworzona, owad siedzi nie tkniety, pomyslałem "to nic". Złapałem druga muchę i wpakowałem roslinie do innej pułapki, i znowu na drugi dzien sie otworzyła :( co robic? .Pułapki maja tak około 0,8 1,2 cm , a mucha chyba ze 4 mm.

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie owad nie żył. Muchołówki nie produkują soków trawiennych na darmo ;) wiec owad musi się w środku trochę poszarpać by się zdecydowała. Zresztą obecna pora roku to raczej bardziej czas snu niż jedzenia.

Odnośnik do odpowiedzi

fakt, pierwsza mucha była martwa, ale druga, wykazywała oznaki zycia, bo chciała sie wydostac ;)

aha, jescze mam pytanie: na jaka szerokosc wam sie otwieraja pułapki: na 180st.? bo umnie tylko jakies 20-40st

Edytowane przez mat
Odnośnik do odpowiedzi

OMGD Katlej ogarnij się bo te twoje poty budzą moją agresję.

A tak a. d. tej muchołówki to:

1. jak muszka jest za mała to też się może muchołówka zbuntować

2. nawet jak jest mała/martwa albo jedno i drugie to możesz roślinkę nieco pogonić lekko ściskając pułapkę co ok 30 sek dopóki nie zamknie się tak że jej krawędzi się "wywiną" na zewnątrz, problem w tym że skraca to żywotność pułapki do ok 2 "kłapnięć", ale działa i moim służy (jak je tak dokarmiłem parę razy to potem przyspieszały nawet 2 razy) ( a bym zapomniał: możesz wżucić kilka małych i martwych paskudztw i dopiero ją "pobudzić" do zamknięcia, z punktu widzenia roślinki zwiększa to opłacalność takiej akcji) ;).

Pozdrawiam Waleń.

Odnośnik do odpowiedzi

4-6mm muchy dla 1,2cm liscia, to chyba nie jest mało/daje żywe(oprócz pierwszej)/zostały podane 5 min po złapaniu...

;)

Waleń - zrobiłem jak radziłes i narazie nie wypluła muchy

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.