Skocz do zawartości

Jak Hodować D. Scorpioides?

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

od lat hoduję pigmejki, ale takiego problemu jak z D. scorpioides to nie miałem z żadną inną. Może się to większości wyda śmieszne, ale ten gatunek wcale mi nie rośnie. Z tego co pamiętam czytając forum, to nie tylko ja miałem taki problem. Dokładnie polegał on na tym, że moje D. scorpioides dorastały do wielkości około 2 cm i na tym ich wzrost się kończył. Potem powoli marniały, marniały, aż padały. Nigdy do końca nie udało mi się odgadnąć co im dolega. Kiedy gemmae tego gatunku dałem kuzynce, to rósł jej super. Postawiła ona go na parapecie i nie tykała, a jedynie podlewała.

Przyszła mi taka myśl do głowy, że być może jakieś poruszanie tej rośliny, albo wynoszenie na dwór może jej szkodziło. Może nie lubi być w przeciągu, może trzeba ją dokarmiać. Nie mam pojęcia dokładnie co mogło być przyczyną tego, że nigdy ten gatunek nie chciał mi rosnąć. Przyznam szczerze, że nigdy nie próbowałem jej hodowli w terrairum, bo z doświadczenia wiem, że pigmejki tego nie lubią.

Jestem bardzo ciekaw, ile osób miało identyczny problem? Jakie mieliście obserwacje związane z hodowlą tego gatunku? Czy komuś udało się coś zmienić w sposobie hodowli tej rosiczki i teraz hoduje ją z sukcesem? Kto z was w ogóle z sukcesem hoduje ten gatunek i jak to robi?

Na bazie doświadczeń mojej kuzynki niestety zbyt wiele wniosków wyciągnąć nie mogę. Bardzo by mi się przydały doświadczenia osób o z podobnymi przejściami. Może wtedy okazałoby się, że np. celem do sukcesu to podłoże? Będę wdzięczny za pomoc!

Odnośnik do odpowiedzi

Moja D. scorpioides ma około 2,5 cm wysokości i wogole nie rośnie , mam podobny problem jak Ty , zaczęła ona mi usychać , stoi na parapecie jak inne moje rosliny m.in pigmejki , lecz one mają się świenie , mam problemy z tą odmianą i chciałbym przeczytać opinie jKwiatka na temat tej odmiany.

PzDr

#edit : stosuje torf spaghun , czysty bez dodatków.

Edytowane przez Davvid
Odnośnik do odpowiedzi

Ja w pierwszym poście pisałem, że u mojej kuzynki rosną fantastycznie. Mają już chyba ze 25 cm, są ogromne, o ile jej nie padły. Taka jedna z niewielu różnic między jej hodowlą a moją jest podłoże, ale nie wierze, aby to miało znaczenie. Ja stosuję torf + piasek ona sam torf.

Kiedyś na pewno jeszcze popróbuję z D. scorpioides, ale dopóki nie ma mnie w domu, to nie ma sensu.

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm dziwna sprawa. Moje Scorpioides rosną bez zarzutu. Nie mają żadnych specjalnych warunków. Traktowane są przeze mnie jak capensis. :-) Stosuję dla nich sam torf. Stoją w miejscu gdzie nie ma przeciągów, blisko szyby stąd mają dobowe spadki temperatur. Mam je od 3 lat. Co roku wydają masę gemmae i rosną dalej.

aed4688243f5966cmed.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.