Skocz do zawartości

Storczyk

Gość Nepenthes

Rekomendowane odpowiedzi

dlugo nie zagladalam w ten temat, ale juz czytam :) faktycznie nie wszystkie sabotki kwitna poprzez przedluzanie lodygi i kolejne kwiaty. jest to natomiast ciekawa grupa storczykow, a i kwiaty maja przepiekne. ja posiadam pinocchio oraz jeszcze jeden, ktory jest zapewne jakas hybryda mniej znana, bo ciezko rozpoznac :D potrafia produkowac do 12-15 kwiatow co daje okolo roku albo poltora kwitnienia.

jesli kupowac te cuda na necie to jest troche sklepow- orchidmania, orchidsklepik itp. trzeba tylko wygooglowac gdzie bedzie akurat sabotek w sprzedazy :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Nepenthes

Sabotki są fajne, ale interesuje mnie głównie P. lowii, P. rotschildianum (chyba tak się pisze :P) i P. fairreanum. Czy ktoś posiada te gatunki?

Odnośnik do odpowiedzi

Sabotki są fajne, ale interesuje mnie głównie P. lowii, P. rotschildianum (chyba tak się pisze :P) i P. fairreanum. Czy ktoś posiada te gatunki?

Wpisz sobie w grafice na googlach Michael koopowitz ,to dopiero COŚ. :) P. fairieanum bardzo mi się podobają,ale dosyć drogie są. :( O tym Koopowitzu nawet nie wspomne. ;)

Edytowane przez Kamyczek
Odnośnik do odpowiedzi

Gość Nepenthes

Zamówiłem sobie storczyka, mianowicie Angraecum calceolum. Ma w miarę fajne kwiatki i dość przystępną cenę, więc się skusiłem :). Zobaczymy co z tego będzie. Dołączam przykładowe zdjęcie gatunku:

post-792-1199459620_thumb.jpg

Edytowane przez Nepenthes
Odnośnik do odpowiedzi

Gość Nepenthes
Kupiłem na www.orchidsklepik.pl, na razie czekam, bo zimno jest i nie wysyłają do czasu kiedy się odrobinę ociepli.

NO i doczekałem się... <_< sklep nie wysłał roślinkę przez 3 tygodnie, a gdy im zadzwoniłem, jakiś pan powiedział, że była zła pogoda, a tak nawiasem dodał, że danej rośliny NIE POSIADAJĄ. Zrezygnowałem, ale 5 minut później zadzwoniła pewna pani i powiedziała, że ją mają i wyślą następnego dnia. I co? 4 dni później puściły mi nerwy i znowu zadzwoniłem. Wtedy ta sama miła pani oznajmiła, że jednak storczyk jest w złym stanie i nie nadaje się do wysłania. To chyba tłumaczy wszystko o tej firmie, skoro nawet nie wiedzą co mają na zapleczu i w jakim stanie... <_<

Edytowane przez Nepenthes
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.