naven Napisano 12 Grudnia 2007 Share Napisano 12 Grudnia 2007 Witam, właśnie spostrzegłem czarno-czerwone kuleczki na torfie z pleśnią, nie mam pojęcia co to może być, czym to potraktować, karate, topsin? I czy ktoś wie w ogóle co to jest? Zdjęcia: Na razie postaram sie odizolować rośliny od pozostałych Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 12 Grudnia 2007 Share Napisano 12 Grudnia 2007 Odlot! Pierwszy raz coś takiego widzę. Fajnie to wygląda. Dobrze, że nie na moich roślinach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathis Napisano 12 Grudnia 2007 Share Napisano 12 Grudnia 2007 z racji braku indentyfikacji ja bym przesadzila wszystko w cholere ale czaaaaad. zbierz zapakuj i sprzedawaj jako czerwony kawior Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz1990 Napisano 13 Grudnia 2007 Share Napisano 13 Grudnia 2007 o looool chyba nikt ci nie powie co to jest przesadz rosliny najlepiej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszG Napisano 13 Grudnia 2007 Share Napisano 13 Grudnia 2007 Na 99% to grzyb więc lepiej przesadź roślinki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olekdom Napisano 13 Grudnia 2007 Share Napisano 13 Grudnia 2007 Powiem tyle- :blink: Pierwszy raz coś takiego widzę Nie wiem czy to grzyb, ale napewno powinieneś przesadzić rośliny. Te kuleczki troszke przypominają mi jajeczka owadów (tylko jakich?). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 13 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2007 Odlot! Pierwszy raz coś takiego widzę. Fajnie to wygląda. Dobrze, że nie na moich roślinach. o looool chyba nikt ci nie powie co to jest przesadz rosliny najlepiej Dziękuje, wiedziałem że dodacie mi otuchy:D. Mariusz skoro tak Ci sie podoba mogę Ci sprzedać. Wywaliłem to badziewie już, mariusz spryskalem to topsinem na grzyby i nic, pleśń tylko znikła, ale te kulki jak były tak były. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 13 Grudnia 2007 Share Napisano 13 Grudnia 2007 Dziękuje, wiedziałem że dodacie mi otuchy:D. Mariusz skoro tak Ci sie podoba mogę Ci sprzedać. Jaka cena za kuleczkę? A tak na poważnie, to się nie obrażaj. Najprostsze rozwiązanie to tak jak inni Ci piszą: Topsinu już próbowałeś, pozostało przesadzenie. Szukałeś w necie na stronach ogrodniczych itp. w tematach o chorobach i innych paskudztwach? Może coś znajdziesz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 14 Grudnia 2007 Share Napisano 14 Grudnia 2007 U mnie coś takiego wyrosło u dzbanecznika ... zostawiłem i dzbanecznik żyje nadal. Ale co to jest prócz tego że grzyb to też nie wiem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waleń Napisano 15 Grudnia 2007 Share Napisano 15 Grudnia 2007 (edytowane) tak to chyba jakiś grzyb ale ponieważ ma formę bardziej skomplikowaną niż pleśń istnieje szansa że do rozwoju potrzebuje korzeni rośliny z którą może wejść w mikoryzę więc jestem zdania że jak chcesz to tępić to musisz zbierać ręcznie co jakiś czas bo w końcu odrośnie nowe nawet jak przesadzisz, jakakolwiek chemia zdolna wybić to z korzeni zatłucze ci i roślinki, (niech zgadnę u ciebie też pojawia się tylko pod dzbankami [tudzież innymi roślinkami mającymi w miarę grube korzenie]) Aaaa jeśli koniecznie musisz wiedzieć co to za paskudztwo to skontaktuj się z jakimś profesorem biologi z U. W. albo innego uniwerku może któryś się domyśli jak to się nazywa. P.S. nie przerażaj się słowem mikoryza (drzewa pod którymi rosną np. prawdziwki w lesie też są 'podstawą' do rozwoju grzybni) czytaj więcej na wikipedi EDIT//już pytam o to na forum biolog.pl EDIT// link na biolog.pl: http://www.forum.biolog.pl/10252.htm#82423 Edytowane 15 Grudnia 2007 przez Waleń Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 15 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2007 Dzieki, do mykologa mam raczej daleko, u dzbanków tego nie mam, tylko u kapturnic zobaczyłem. Wątpie że zachodzi w mikoryze z kapturnicami, gdybyście widzieli zdjęcie całego terra zobaczylibyście, że to cos było także w miejscu, gdzie nie mam posadzonych roslin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olekdom Napisano 15 Grudnia 2007 Share Napisano 15 Grudnia 2007 (niech zgadnę u ciebie też pojawia się tylko pod dzbankami [tudzież innymi roślinkami mającymi w miarę grube korzenie]) Ze wszystkich roślin jakie miałem dzbanki miały najcieńsze korzenie No może jeszcze pigmejki i tłustosze miały ciensze od dzbanków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 16 Grudnia 2007 Share Napisano 16 Grudnia 2007 to przeciez poziomki rosna juz gotowe do spozycia, skosztuj jakie dobre Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 17 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2007 (edytowane) to przeciez poziomki rosna juz gotowe do spozycia, skosztuj jakie dobre Jak już wcześniej wspominałem, prowadzę sprzedaż wysyłkowa tego badziewia, zainteresowanych na gg 8708660 dla użytkowników forum zniżka! Koszty wysyłki wg cennika poczty polskiej. Edytowane 17 Grudnia 2007 przez chocolate014 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
<kay> Napisano 22 Maja 2008 Share Napisano 22 Maja 2008 (edytowane) < wiem, ze temat jest już starszej daty aczkolwiek zainteresowały mnie zamieszczone zdjęcia ... i po poszukiwaniach teza wcześniej wypowiadających się forumowiczów jest trafna ... jest to grzyb, prawdopodobnie śluzowiec gatunku Metatrichia vesparia(bukietek malinowy) > Edytowane 22 Maja 2008 przez <kay> Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi