Skocz do zawartości

Czarne Kuleczki Na Torfie? Pleśn Czy Co?

naven

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, właśnie spostrzegłem czarno-czerwone kuleczki na torfie z pleśnią, nie mam pojęcia co to może być, czym to potraktować, karate, topsin? I czy ktoś wie w ogóle co to jest?

Zdjęcia:

6888e77f07d89d6em.jpg

b5f84c6c090b8e08m.jpg

Na razie postaram sie odizolować rośliny od pozostałych

Odnośnik do odpowiedzi

Odlot! Pierwszy raz coś takiego widzę. Fajnie to wygląda. Dobrze, że nie na moich roślinach.

o looool chyba nikt ci nie powie co to jest :P przesadz rosliny najlepiej

Dziękuje, wiedziałem że dodacie mi otuchy:D. Mariusz skoro tak Ci sie podoba mogę Ci sprzedać. Wywaliłem to badziewie już, mariusz spryskalem to topsinem na grzyby i nic, pleśń tylko znikła, ale te kulki jak były tak były.

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje, wiedziałem że dodacie mi otuchy:D. Mariusz skoro tak Ci sie podoba mogę Ci sprzedać.

Jaka cena za kuleczkę? A tak na poważnie, to się nie obrażaj. Najprostsze rozwiązanie to tak jak inni Ci piszą: Topsinu już próbowałeś, pozostało przesadzenie. Szukałeś w necie na stronach ogrodniczych itp. w tematach o chorobach i innych paskudztwach? Może coś znajdziesz.

Odnośnik do odpowiedzi

tak to chyba jakiś grzyb ale ponieważ ma formę bardziej skomplikowaną niż pleśń istnieje szansa że do rozwoju potrzebuje korzeni rośliny z którą może wejść w mikoryzę więc jestem zdania że jak chcesz to tępić to musisz zbierać ręcznie co jakiś czas bo w końcu odrośnie nowe nawet jak przesadzisz, jakakolwiek chemia zdolna wybić to z korzeni zatłucze ci i roślinki, (niech zgadnę u ciebie też pojawia się tylko pod dzbankami [tudzież innymi roślinkami mającymi w miarę grube korzenie])

Aaaa jeśli koniecznie musisz wiedzieć co to za paskudztwo to skontaktuj się z jakimś profesorem biologi z U. W. albo innego uniwerku może któryś się domyśli jak to się nazywa.

P.S. nie przerażaj się słowem mikoryza (drzewa pod którymi rosną np. prawdziwki w lesie też są 'podstawą' do rozwoju grzybni) czytaj więcej na wikipedi

EDIT//już pytam o to na forum biolog.pl

EDIT// link na biolog.pl: http://www.forum.biolog.pl/10252.htm#82423

Edytowane przez Waleń
Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki, do mykologa mam raczej daleko, u dzbanków tego nie mam, tylko u kapturnic zobaczyłem. Wątpie że zachodzi w mikoryze z kapturnicami, gdybyście widzieli zdjęcie całego terra zobaczylibyście, że to cos było także w miejscu, gdzie nie mam posadzonych roslin.

Odnośnik do odpowiedzi

(niech zgadnę u ciebie też pojawia się tylko pod dzbankami [tudzież innymi roślinkami mającymi w miarę grube korzenie])

Ze wszystkich roślin jakie miałem dzbanki miały najcieńsze korzenie ;) No może jeszcze pigmejki i tłustosze miały ciensze od dzbanków.

Odnośnik do odpowiedzi

to przeciez poziomki rosna juz gotowe do spozycia, skosztuj jakie dobre ;)

Jak już wcześniej wspominałem, prowadzę sprzedaż wysyłkowa tego badziewia, zainteresowanych na gg 8708660 dla użytkowników forum zniżka!

Koszty wysyłki wg cennika poczty polskiej.

Edytowane przez chocolate014
Odnośnik do odpowiedzi

• 5 months later...

< wiem, ze temat jest już starszej daty ;) aczkolwiek zainteresowały mnie zamieszczone zdjęcia ... i po poszukiwaniach teza wcześniej wypowiadających się forumowiczów jest trafna ... jest to grzyb, prawdopodobnie śluzowiec gatunku Metatrichia vesparia(bukietek malinowy) > post-3883-1211492341.jpg

Edytowane przez <kay>
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.