Skocz do zawartości

Ziemiórki

Snok

Rekomendowane odpowiedzi

Prowdopodobnie u mojej młodej spatulaty zalęgły sie ziemiórki. Nie jestem pewny co to jest więc wrzucam zdjęcie.

Stan rośliny od wczoraj znacznie sie pogorszył :(

W związku z tym mam kilka pytań:

1.czy to że roślina usycha jest tym spowodowane?

2.Jak pozbyć sie ziemiórek, jakie skuteczne środki znacie? Czy da cos przesadzanie? Co najlepiej z tym zrobić?

3.Czy roślina to przeżyje? (wrzucam zdjęcie)

Z góry dziekuję za odpowiedzi.

post-3154-1197552935.jpgpost-3154-1197552453.jpg

Edytowane przez mmandi
Odnośnik do odpowiedzi

Larwy ziemiórek są groźne, gdy torf wysycha, bo atakują wtedy korzenie. O środkach przeciw ziemiórkom znajdziesz na pewno coś na forum. Ja nie stosowałem więc z autopji nic Ci nie napiszę. Czy roślina przeżyje? Jeśli zwalczysz szkodniki to daj jej trochę czasu i się okaże. myślę, że teraz nikt Ci 100% odpowiedzi nie da.

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę sobie dołączyć się do wątku z moim problemem. Capensis wypuszcza zniekształcone liście, poniżej zdjęcie:

http://i20.photobucket.com/albums/b213/zetareticuli/r033.jpg

Rośnie w ten sposób od kilku tygodni, wcześniej wypuszczała normalne, zdrowe liście (mam ją od lata tego roku). Teraz zimą rośliny doświetlam żarówką Sun Glo, stoją w temp. pokojowej. W zasadzie pozostałym roślinom takie warunki wystarczają, mam m.in. inną capensis - albę i ona jest w dobrej kondycji, a nawet produkuje trochę kropelek. Podejrzewam że "problematyczna" rosiczka ma jakieś szkodniki w glebie, chociaż żadnego nie wypatrzyłem - ale z drugiej strony nie grzebałem w podłożu. A może to normalna reakcja na niewystarczającą ilość światła słonecznego o tej porze roku? Jak sądzicie?

Odnośnik do odpowiedzi

a nie zastanawiales sie nigdy nad mszycami albo innymi ssacymi owadami jak tarczniki. wtedy takie objawy sie pojawiaja jak opisuje. przyjzyj sie dokladnie lisciom ;) u mnie taki przeglad zakonczyl sie odkryciem mszyc ale objawy byly takie same :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.