Snok Napisano 13 Grudnia 2007 Share Napisano 13 Grudnia 2007 (edytowane) Prowdopodobnie u mojej młodej spatulaty zalęgły sie ziemiórki. Nie jestem pewny co to jest więc wrzucam zdjęcie. Stan rośliny od wczoraj znacznie sie pogorszył W związku z tym mam kilka pytań: 1.czy to że roślina usycha jest tym spowodowane? 2.Jak pozbyć sie ziemiórek, jakie skuteczne środki znacie? Czy da cos przesadzanie? Co najlepiej z tym zrobić? 3.Czy roślina to przeżyje? (wrzucam zdjęcie) Z góry dziekuję za odpowiedzi. Edytowane 13 Grudnia 2007 przez mmandi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 13 Grudnia 2007 Share Napisano 13 Grudnia 2007 Larwy ziemiórek są groźne, gdy torf wysycha, bo atakują wtedy korzenie. O środkach przeciw ziemiórkom znajdziesz na pewno coś na forum. Ja nie stosowałem więc z autopji nic Ci nie napiszę. Czy roślina przeżyje? Jeśli zwalczysz szkodniki to daj jej trochę czasu i się okaże. myślę, że teraz nikt Ci 100% odpowiedzi nie da. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 16 Grudnia 2007 Share Napisano 16 Grudnia 2007 Nomolt -formy młodociane , Basudin-formy dorosłe i inne szkodniki. Po takiej kąpieli wszystkie padną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbia Napisano 16 Grudnia 2007 Share Napisano 16 Grudnia 2007 Pozwolę sobie dołączyć się do wątku z moim problemem. Capensis wypuszcza zniekształcone liście, poniżej zdjęcie: http://i20.photobucket.com/albums/b213/zetareticuli/r033.jpg Rośnie w ten sposób od kilku tygodni, wcześniej wypuszczała normalne, zdrowe liście (mam ją od lata tego roku). Teraz zimą rośliny doświetlam żarówką Sun Glo, stoją w temp. pokojowej. W zasadzie pozostałym roślinom takie warunki wystarczają, mam m.in. inną capensis - albę i ona jest w dobrej kondycji, a nawet produkuje trochę kropelek. Podejrzewam że "problematyczna" rosiczka ma jakieś szkodniki w glebie, chociaż żadnego nie wypatrzyłem - ale z drugiej strony nie grzebałem w podłożu. A może to normalna reakcja na niewystarczającą ilość światła słonecznego o tej porze roku? Jak sądzicie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathis Napisano 16 Grudnia 2007 Share Napisano 16 Grudnia 2007 a nie zastanawiales sie nigdy nad mszycami albo innymi ssacymi owadami jak tarczniki. wtedy takie objawy sie pojawiaja jak opisuje. przyjzyj sie dokladnie lisciom u mnie taki przeglad zakonczyl sie odkryciem mszyc ale objawy byly takie same Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbia Napisano 16 Grudnia 2007 Share Napisano 16 Grudnia 2007 Nie, nic nie widać. Dlatego podejrzewam jakieś szkodniki podziemne... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi