Skocz do zawartości

Jak Doprowadzić Do Kwitnięcia?

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuższego czasu dręzcy mnie pytanie, dlaczego moje pływacze epityficzne (calcyfida & longifolia) nie kwitną... Stoją sobie pod 18W na parapecie a w akwarium pod 36W. Temperatura w granicach 21-23*C :) 

Ktoś ma z nimi jakies doświadczenia? Dodam, że wszystkie inne pływacze które mam w tych warunkach kwitną świetnie :)

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swoje epifityczne trzymam pod 3 x 18W. Warunki cieplne zgadzają się z twoimi idealnie. U. calcyfida kwitnie mi na okrągło praktycznie. Natomiast U. longifolia zakwitł mi raz. Z tego co kojarzę, to odnośnie longifolii widziałem fotki jej naturalnego śrowiska i przypomina łąkę. Sugerowałoby to, że ten gatunek lubi duuże ilości światła, mocnego światła. I faktycznie, po zwiększeniu z 2 x 18W na 3 momentalnie puścił kwiatek. A bez kwitnienia rózł mi chyba ze 3 lata... Także odnośnie U. longifolia to cały problem tkwi chyba w oświetleniu, a co do U. calcyfida nie umiem Ci pomóc. Warunki wydają się optymalne... Może postaram się trochę mu temperaturę podwyższyć tak do 27-30*C.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.