ryba Napisano 21 Grudnia 2007 Share Napisano 21 Grudnia 2007 http://img20.imageshack.us/my.php?image=img0094ji3.jpg Keramzytu jest około 3-4 cm na dnie, cały zalany wodą, na tym stoi sadzonka dzbanka, czy może stać na takiej wysokości, czy lepiej dosypać keramzytu żeby wystawała poza doniczkę ? I czy taki sposób jest w ogóle sensowny ? Czy keramzyt będzie w takim przypadku skutecznie tworzył wilgoć w okół dzbanka ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 21 Grudnia 2007 Share Napisano 21 Grudnia 2007 Ja bym troszke podsypała lub wzięła jakiś szerszy a niższy pojemnik, by roślinka miała więcej światła. Keramzyt zalewa się wodą tylko do pewnego poziomu by zwiększał powierzcznię parowania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozii Napisano 21 Grudnia 2007 Share Napisano 21 Grudnia 2007 Generalnie im większa powierzchnia keramzytu, tym większy stopień parowania. Skorzystaj z tej zasady i daj większy podstawek, nie zalewaj całego keramzytu bo chodzi o to aby on troche wystawał ponad wode. Taki sposób ja bym uważał za bardziej sensowny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryba Napisano 21 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2007 Rozumiem. A ile keramzytu powinno wystawać ponad poziom wody ? Jeśli znajdę akwarium, to chętnie bym tam to przeniósł, ale rodzą się kolejne pytania - nie wiem czy akwarium zmieści się przy oknie, czy dzbanek musi stać przy oknie czy może stać w głębi pokoju bez dodatkowego oświetlania (rodzice nie zgodzą się ze względu na nadmierne użycie prądu ). I jeśli już zdecydowałbym się na akwarium to czy warto przykryć je czymś (w celu zatrzymania wilgoci). I czy ktoś mógłby mi pokrótce wyjaśnić jak właściwie działa ten keramzyt ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość beduiniec Napisano 21 Grudnia 2007 Share Napisano 21 Grudnia 2007 Keramzyt nasiaka woda i powoli z niej odparowuje. Moj dzbanecznik stoi teraz na parapecie bez oswietlenia i widocznie doskwiera mu brak swiatla bo mi lampka sie spalila i nie moge teraz zadnej wykombinowac wiec stawianie go posrodku pokoju o tej porze (co innego gdy dni sa dlugie) to raczej zly pomysl chyba ze niedaleko jakiejs lampki ktora w miare czesto jest zapalana na dluzszy czas Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 21 Grudnia 2007 Share Napisano 21 Grudnia 2007 Moje dzbaneczniki stoją bez doświetlania na południowym parapiecie i jest ok. Keramzytu powinno wystawać tyle, żeby był cały wilgotny Żarówki energooszczędne pobierają naprawdę niewiele prądu i koszty są minimalne, jak zamierzasz powiększać hodowlę może warto by było przekonać rodziców Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość beduiniec Napisano 21 Grudnia 2007 Share Napisano 21 Grudnia 2007 Sorki za ot//// szamanka jak ci rosnie ten dzbanek bez oswietlenia???? Moja ventrata zastygla w rozwoju i juz trzeci dzbanek usycha Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 22 Grudnia 2007 Share Napisano 22 Grudnia 2007 Moja Ventratka rośnie bardzo ładnie, właśnie zmienia dzbanki na dorosłe Niedawno troche przyschła ale raczej wina tego, że podlać zapomniałam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryba Napisano 23 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2007 Na razie mam tylko 1 muchołówkę i 1 dzbanek więc rodzice na pewno się nie zgodzą, może jeśli powiększę liczbę roślinek to zorganizuje jakieś światło Wracając do tematu - czy grubość warstwy keramzytu ma też jakieś znaczenie ? Właśnie wygrzebałem z piwnicy akwarium, ale po przeliczeniu ile zmieści się do niego keramzytu, wyszło że warstwa będzie grubości około 2 cm, czy nie jest to za mało ? Teraz te święta i sklepy pozamykane, niema gdzie kupić tego keramzytu :/ Także teraz myślę czy przesypywać ten keramzyt do akwarium czy nie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 23 Grudnia 2007 Share Napisano 23 Grudnia 2007 Nie będzie za mało Mam podobną ilość i gra Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi