Skocz do zawartości

Kiełkowanie D.capensis

Gość koniu_tychy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość koniu_tychy

Witam.

Jakiś czas temu zabrałem się za zasianie d.capensis i d.capensis red i ... coś kiedłkuje... i widać nawet te łapki takie śmieszne na bokach. Powiedzcie mi proszę czy mam coś zmienić albo coś, czy dobrze się rozwija? Mam nadzieję że zdjęcia pomogą Wam w ocenie.

Pozdrawiam

post-3541-1198436564.jpg

post-3541-1198436701.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Duza Wilgotność , światło i cierpliwość to będzie wszystko dobrze :)

btw. Na tej drugiej fotce są jakieś białe kropki na torfie ... czy to nie jest pleśń ? Miałem podobne - okazało sięże to pleśń ;/

Odnośnik do odpowiedzi

Jak podrosną (ok 2 tyg) to porozsadzaj je delikatnie bo nie mają jeszcze dobrze rozwiniętych korzeni i najprawdopodobnie nic im się nie stanie ;)

btw. Na tej drugiej fotce są jakieś białe kropki na torfie ... czy to nie jest pleśń ? Miałem podobne - okazało sięże to pleśń ;/

Dawid, to nie pleśń tylko światło z aparatu odbija się na namoczony torf!!

Odnośnik do odpowiedzi

Jak podrosną (ok 2 tyg) to porozsadzaj je delikatnie bo nie mają jeszcze dobrze rozwiniętych korzeni i najprawdopodobnie nic im się nie stanie

Ale po co je przesadzać ?:huh: Moim zdaniem zupełnie bezsensowne działanie ;) Jak widać na zdjęciu rośliny mają dużo miejsca do rozwoju więc nie jest to potrzebne :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

witam

pisze w tym temacie bo po co zakładać nowy

mianowicie mam nasionka rosiczki i moglibyście mi powiedzieć jak je wysiać bo kiedyś dostałem nasionka dzbanecznika i jak wysadziłem do torfu( lekko wcisnąłem w torf to nic nie wyrosło) więc nie chciałbym popełnić tego błędu z rosiczkami

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

witam

pisze w tym temacie bo po co zakładać nowy

mianowicie mam nasionka rosiczki i moglibyście mi powiedzieć jak je wysiać bo kiedyś dostałem nasionka dzbanecznika i jak wysadziłem do torfu( lekko wcisnąłem w torf to nic nie wyrosło) więc nie chciałbym popełnić tego błędu z rosiczkami

Pozdrawiam

Wysypujesz na mokry torf i nie wciskaj . Zrób to jak najszybciej :-)

Potem traktuj jak dorosłą capensis, jeśli chodzi n.p. o podlewanie.

Jeśli możesz, to doświetl. Uważaj na pleśń.

Ogólnie nie powinno być problemu. Capensis to nie dzbanecznik.

Niektórzy przykrywają workiem ale to nie wydaje się potrzebne, zwłaszcza jeśli masz świeże nasiona.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.