gorogoro88 Napisano 24 Grudnia 2007 Share Napisano 24 Grudnia 2007 Nie mogłem znaleźć tego co mnie interesuje-mianowicie podstaw hodowli, więc założyłem ten temat.. jeżeli było to opisywane to proszę o jakiegoś linka Kupiłem roślinki na allegro mianowicie: -Nepenthes lowii -Nepenthes sanguinea -nasionka muchówki i czekam na przesyłkę jestem baaardzo początkujący i nie wiem od czego zacząć, a później jak się opiekować tymi podopiecznymi.. chciałbym was prosić o podpowiedzi co, jak, gdzie, ile itp.. mile widziane jakieś rysunki. Najlepiej żeby każdy temat hodowli został jak najlepiej i najprostszym językiem opisany. Mile by było zacząć od początku (w jakich doniczkach trzymać, jak i co do nich sypać i w jakich ilościach). Z góry dziękuję za cenne informacje Pozdrawiam i Wesołych Świąt Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 24 Grudnia 2007 Share Napisano 24 Grudnia 2007 (edytowane) Nasionka muchołówki stratyfikujemy, co i jak znajdzie ci opcja szukaj Dla dzbaneczników zwłaszcza lowii proponowałabym podwyzszenie wilgotnosci powietrza. Niby znoszą i niższą, ale bedą się lepiej czuły. Dzbaneczniki podlewamy jak zwykłe kwiatki, podłoże musi być cały czas wilgotne. Podlewamy wodą destylowaną, demineralizowaną, odstana i przegotowana to ostateczność. N. lowii należy do dzbaneczników górskich, więc powinien mieć choć niewielkie spadki temperatury w nocy, wystarczy, że będzie stał przy oknie. W zimie dobrym miejscem dla nich będzie południowy parapet Muchołówki trzymamy w torfie bez dodatków i nawozów, może być zmieszany z piaskiem, dzbanki najlepiej w mchu sphagnum, lub mieszance dla dzbaneczników (torf + jakieś wiórki + włókna etc... Ważne by nie było nawozów i by podłoze się zbyt nie ubijało, dzbanki lubią lekką glebę. Doniczki najlepiej plastikowe - nie pleśnieją, nic się z nimi nie dzieje Edytowane 24 Grudnia 2007 przez szamanka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorogoro88 Napisano 25 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2007 hmm.. dzięki a jeszcze jak tak mniej więcej musi wyglądać zawartość doniczki (keramzyt i te sprawy)[co, gdzie, jak i ile] najlepiej jakby ktoś zrobił jakiś rysuneczek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 25 Grudnia 2007 Share Napisano 25 Grudnia 2007 Doniczka jest wypełniona podłożem lub mieszanką, keramzyt sypie się do podstawka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszG Napisano 26 Grudnia 2007 Share Napisano 26 Grudnia 2007 Wydaje mi sie że zacząłeś od roślin raczej trudniejszych w hodowli. Wyhodowanie muchołówki z nasion jest raczej czasochłonne, żeby uzyskać dorosłą roślinę z nasiona trzeba około 2 lat. Jeżeli koniecznie chcesz zacząć od nasion, to zacznij od rosiczek tropikalnych. Rosną dosyć szybko i nie są tak wymagające jak dzbaneczniki i muchołówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 26 Grudnia 2007 Share Napisano 26 Grudnia 2007 Mariusz - tak to jest jak ludzie najpierw kupują, a potem pytają co z tym zrobić niestety Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi