Skocz do zawartości

Od czego zacząć ?

gorogoro88

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mogłem znaleźć tego co mnie interesuje-mianowicie podstaw hodowli, więc założyłem ten temat.. jeżeli było to opisywane to proszę o jakiegoś linka ;)

Kupiłem roślinki na allegro mianowicie:

-Nepenthes lowii

-Nepenthes sanguinea

-nasionka muchówki

i czekam na przesyłkę ;)

jestem baaardzo początkujący i nie wiem od czego zacząć, a później jak się opiekować tymi podopiecznymi..

chciałbym was prosić o podpowiedzi co, jak, gdzie, ile itp.. mile widziane jakieś rysunki. Najlepiej żeby każdy temat hodowli został jak najlepiej i najprostszym językiem opisany. Mile by było zacząć od początku (w jakich doniczkach trzymać, jak i co do nich sypać i w jakich ilościach).

Z góry dziękuję za cenne informacje :)

Pozdrawiam i Wesołych Świąt :)

Odnośnik do odpowiedzi

Nasionka muchołówki stratyfikujemy, co i jak znajdzie ci opcja szukaj ;)

Dla dzbaneczników zwłaszcza lowii proponowałabym podwyzszenie wilgotnosci powietrza. Niby znoszą i niższą, ale bedą się lepiej czuły. Dzbaneczniki podlewamy jak zwykłe kwiatki, podłoże musi być cały czas wilgotne. Podlewamy wodą destylowaną, demineralizowaną, odstana i przegotowana to ostateczność.

N. lowii należy do dzbaneczników górskich, więc powinien mieć choć niewielkie spadki temperatury w nocy, wystarczy, że będzie stał przy oknie. W zimie dobrym miejscem dla nich będzie południowy parapet :)

Muchołówki trzymamy w torfie bez dodatków i nawozów, może być zmieszany z piaskiem, dzbanki najlepiej w mchu sphagnum, lub mieszance dla dzbaneczników (torf + jakieś wiórki + włókna etc... Ważne by nie było nawozów i by podłoze się zbyt nie ubijało, dzbanki lubią lekką glebę.

Doniczki najlepiej plastikowe - nie pleśnieją, nic się z nimi nie dzieje :)

Edytowane przez szamanka
Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie że zacząłeś od roślin raczej trudniejszych w hodowli. Wyhodowanie muchołówki z nasion jest raczej czasochłonne, żeby uzyskać dorosłą roślinę z nasiona trzeba około 2 lat. Jeżeli koniecznie chcesz zacząć od nasion, to zacznij od rosiczek tropikalnych. Rosną dosyć szybko i nie są tak wymagające jak dzbaneczniki i muchołówki.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.