Skocz do zawartości

Problem Z "dzbankowaniem"

Capoeirista4

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do was wielka prośbę o pomoc. Mam już jakis czas dzbaneczniki jednak mam z nimi niesamowity problemos- czegokolwiek nie robię, to one nie chcą puszczać dzbanków.....po prostu tragedia. Trzymam je w terra(podpis) które nieco się zmieniło- jest duże akwarium zamiast kuli a całe dno jest wyłożone mchem. Na górze jest zamontowana świetlówka 6,5 tys K 2,9 lumenów....ale co z tego jak one nie chcą dzbankować. Wilgotność jest chyba dobra, bo małe n. ventrata i sanguinea mają przepiękne dzbanuszki, ale większe rośliny ani jednego. Może trzeba dołózyc jeszcze światła? Proszę podpowiedzcie coś jeśli mieliście podobne sytuacje, lub jeśli macie jakieś pomysły.

Odnośnik do odpowiedzi

czegokolwiek nie robię, to one nie chcą puszczać dzbanków

Rozumiem, że próbujesz zmieniać warunki tak? Po każdej takiej zmianie warunków dzbanecznik musi się zaaklimatyzować do nowych. Najlepiej utrzymuj stabilne warunki i poprostu czekaj. Musisz być cierpliwy :) Wiadomo, że dzbanecznik nie zacznie puszczać dzbanków na drugi dzień od zmiany warunków na lepsze. Dla otuchy ci powiem, że takie czekanie może potrwać nawet kilka miesięcy ;) Aha jeszcze jedno- ta świetlówka to trochę za mało moim zdaniem...przydały by się dwie takie.

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie myslę nad dokupieniem drugiej, bo liście nie rosną takie długie i szerolie tylko jakieś małe.....

A co do warunków i ich zmieniania to nie były ty drastyczne cięcia jakieś tylko np dokładałem nową rzecz, żeby wilgotność się zwiększyła. Czekanie mi nie straszne alurat, bo juz dosyć długo czekam na dzbanki......

Odnośnik do odpowiedzi

hmm spoko ja przez rok nie mogłem gadów zmusić i jak się pokazało światło (ok 3,1 w na cm2 terrarium w barwach stosownych: duże podbicie w czerwieni i niebieskości i niewielkie w zielonym) + zraszanie dosyć często (do 10 razy na dobę) to po ok 2 mies zaczęły dzbankować, myślę że jeśli dasz i m odpowiednie warunki i nie będziesz nic zmieniał przez kilka mies to powinny ruszyć do roboty ;)

Odnośnik do odpowiedzi

liście nie rosną takie długie i szerolie tylko jakieś małe.....

Ja mam to samo. Kiedy dzbanecznik był młodszy miał większe liście. Podobnie jest z dzbankami ktore już nie są takie duże jak na początku. Moim zdaniem to z powodu ograniczonej przestrzeni życiowej tzn. inaczej rośnie dzbanecznik na parapecie gdzie ma dużo miejsca a inaczej rośnie w ciasnym terra.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie napisałeś jakiej mocy jest ta świetlówka. Dzbanki nie lubią bezpośredniego mocnego światła. Poza tym tak jak napisał Olekdom czasami trzeba miesięcy żeby dzbanecznik odżył po transporcie.

Odnośnik do odpowiedzi

Światło i jeszcze raz wiecej światła. DObrze by było gdybyś podał moc świetlówki bo dla dzbanków 36(18*2) to minimum. Mam nadzieje że nie postawiłeś terrarium z dala od okna, bo pomimo oświetlenia sztucznego światło dzienne (nie słońce) potrafi bardzo wiele zdziałać. Pytanie jeszcze jaka jest ta wilgotność ?? Co do świetlówki to wątpie żeby miała 2,9 lumena czy tez 2900 ... z tego co sie spotkałem to 1000lm itp :D

Odnośnik do odpowiedzi

... Na górze jest zamontowana świetlówka 6,5 tys K 2,9 lumenów.....

Co do świetlówki to wątpie żeby miała 2,9 lumena czy tez 2900 ... z tego co sie spotkałem to 1000lm itp :D

Taki mały oftop :P lumen to jednostka miary strumienia świetlnego. W świetlówce o mocy 20W wynosi zazwyczaj 900-1000lm. Zależnie od sprawności świetlówki. Może Capoeirista4 podał wartość w kilo lumenach czasami też spotyka sie takie oznaczenie, ale oznaczało by to że ma bardzo mocne świętówki ( według mnie za mocne) :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Jakże miło mi, że mogę powiedzieć, że problem z dzbankowaniem zażegnany. Nie było mnie tu dawno więc nie miałem jak pisać, a aktualnie to wszystkie dzbanki zasypały mi całe terra nowymi dzbanuszkami i zalążkami. Poza tym udało mi się ukorzenić 6 sadzonek :D

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.