Skocz do zawartości

Epifityczne Dzbaneczniki?

Neko

Rekomendowane odpowiedzi

Widziałem kiedyś w książce dzbanecznika rosnącego na gałęzi, raczej zwartego pokroju, dzbanki blisko niedużych liści, beczułkowate, czy znacie jakieś gatunki dzbaneczników które były by epifitami? Myślałem nad fajnym terrarium, w którym posadził bym je w zagłębieniach konarów ale nie wiem jakie to gatunki, jeśli takie można kupić?

przepraszam za trzy takie same posty, chyba coś nie tak z moją przeglądarką :/ gdyby jakiś moderator mógł skasować. Sorry.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym na twoim miejscu zaczeła raczej od prostych gatunków typu Ventrata, sanguinea, Hookeriana. Większość dzbaneczników może rosnąć jako epifity, ale nie wiem czy istnieją typowe epifityczne gatunki, nigdy o takich nie słyszałam.

Jak masz full kasy i determinację to każdy gatunek możesz kupić ;)

Odnośnik do odpowiedzi

O N. hookeriana też myślałem, ale nie wiedziałem że można je posadzić jako epifit, czyli gdybym posadził go np na konarze, który by sie znajdował nad zbiornikiem z wodą, to jakie podłoże powinienem mu w zagłębieniu sporządzić? takie jak w doniczce? Czy dzbaneczniki musza mieć dobrze napowietrzone podloże, a jeśli tak to czy vermikulit bedzie dobrym dodatkiem do podłoża?

Edytowane przez Neko
Odnośnik do odpowiedzi

W pozycji "Rośliny mięsożerne zwane ...." (Z. Podbielkowski) jako typowego epifita podaje się N. veitchii. Podobnie podaje wikipedia.

Z innych źródeł: Nepenthes bongso, Nepenthes platychila.

Edytowane przez marrom
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.