Neko Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 Widziałem kiedyś w książce dzbanecznika rosnącego na gałęzi, raczej zwartego pokroju, dzbanki blisko niedużych liści, beczułkowate, czy znacie jakieś gatunki dzbaneczników które były by epifitami? Myślałem nad fajnym terrarium, w którym posadził bym je w zagłębieniach konarów ale nie wiem jakie to gatunki, jeśli takie można kupić? przepraszam za trzy takie same posty, chyba coś nie tak z moją przeglądarką :/ gdyby jakiś moderator mógł skasować. Sorry. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 Ja bym na twoim miejscu zaczeła raczej od prostych gatunków typu Ventrata, sanguinea, Hookeriana. Większość dzbaneczników może rosnąć jako epifity, ale nie wiem czy istnieją typowe epifityczne gatunki, nigdy o takich nie słyszałam. Jak masz full kasy i determinację to każdy gatunek możesz kupić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neko Napisano 28 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2007 (edytowane) O N. hookeriana też myślałem, ale nie wiedziałem że można je posadzić jako epifit, czyli gdybym posadził go np na konarze, który by sie znajdował nad zbiornikiem z wodą, to jakie podłoże powinienem mu w zagłębieniu sporządzić? takie jak w doniczce? Czy dzbaneczniki musza mieć dobrze napowietrzone podloże, a jeśli tak to czy vermikulit bedzie dobrym dodatkiem do podłoża? Edytowane 28 Grudnia 2007 przez Neko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 Można dodać wermikulit, możesz też posadzić je w samym mchu sphagnum, będzie wyglądało naturalnie Dzbaneczniki lubią lekkie, nieubite podłoże. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neko Napisano 28 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2007 uhum, to super bo mam zapas vermikulitu i mis się nie przydaje:) dzięki za odp. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 Mozesz nim też wysypać dno terra Zawsze jakieś zastosowanie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olekdom Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 Znalazłem takie zdjęcie dzbanecznika rosnącego na drzewie http://216.122.181.159/sitebuildercontent/...rokkoyardSE.jpg Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neko Napisano 28 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2007 Niesamowite O_o ale on chyba rośnie od ziemi... a ja widziałem zdjęcie takiego malusiego może z 30 cm na cienkiej gałązce , też wyglądało fajnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 (edytowane) W pozycji "Rośliny mięsożerne zwane ...." (Z. Podbielkowski) jako typowego epifita podaje się N. veitchii. Podobnie podaje wikipedia. Z innych źródeł: Nepenthes bongso, Nepenthes platychila. Edytowane 28 Grudnia 2007 przez marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neko Napisano 28 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2007 http://www.wildsidephotography.ca/nepenthes.html tutaj jest gałązka z N. ampullaria, i zastanawiam się czy to obca gałąź czy pęd tego dzbanecznika? chyba właśnie takie zdjęcie widziałem.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poll Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 Typowym dzbankiem epifitycznym jest także n. lowii Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neko Napisano 28 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2007 (edytowane) N. lowii są piękne... komicznie by wyglądał posadzony w toalecie w odpowiednich warunkach ;-) Edytowane 28 Grudnia 2007 przez Neko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi