Skocz do zawartości

Muchołówka - Zimowanie !

karol_187

Rekomendowane odpowiedzi

O, to mi przypomniało, że miałbym do was pytanie odnośnie roślin z Nepenti. Podobno tam się zimowało co dwa lata? Prawda li to i czy może ktoś sprawdził jak to się w praktyce odbija na kondycji roślin? Czy jest to tylko trochę mniej korzystne dla późniejszego rozwoju, niż zimowanie co roku, czy też różnica jest znaczna?

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
Gość sonuś

Żeby nie zakładać nowego tematu podepnę się pod ten. Zimowałam muszkę w temp. ok. 10 stopni, podlewałam jak już miała dość sucho(ok. raz na 3-4tyg.). Zimowanie było króciutkie,ok. miesiąca ponieważ wszystkie liście jej sczerniały. muszka nie rosła(to chyba dobry objaw przy zimowaniu:) ) . Sczerniałe,czyli wszystkie,l liście jej obcięłam. Została sama bulwa. Po wyjęciu jej i postawieniu na słonce,codziennym podlewaniu. Roślinka niezwykle odżyła, wypuściła pęd kwiatowy, spora ilość pułapek.

I tu moje pytanie czy te sczerniałe liście(były czarne dosłownie jak węgielki) są normalną oznaką zimowania czy może gdzieś popełniłam błąd?

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

nie chce zakladac nowego tematu wiec podszywam sie pod ten. Wlasnie kupilem 2 muchołówki GIANT chcielbym sie dowiedziec czy musi zimowac i ile.A takrze czy gdy mi liscie zczarnieja to mam je obciac czy zostawic czekam na odp.

Odnośnik do odpowiedzi

ale nic sie nie stanie jezeli nie zimowalem swojej mucholowki?? szczerze powiedziawszy jest to moja pierwsza roslinka i myslalem ze ona sama zacznie zimowac (tzn.beda widoczne objawy "zapadania w sen zimowy" :D ) a dopiero potem bede ja musial przeniesc do chodniejszego miejsca.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.