Kris21 Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 Witam. Mam zwykłego kwiata który jest na parapecie i o dziwo w czasie obecnym lata przy nim mnóstwo małych muszek. Mi to tam pasuje Położyłem przy nim capensisa który ładnie połapał muszki. Jak się doliczyłem to muszek było 11 no a rosiczka ta jest jeszcze mała, ma mało liści i na niektórej widziałem złapały się po dwie albo po trzy.. Zauważyłem że na poczatku żaden z liści się nie zamknął i w ogóle nie zanosiło się na to by roślina chciała trawić muszki. Dopiero po dniu jeden z liści zaczął się zamykać... Pytanie czy rosiczka może trawić ofiarę tylko z jednego liścia czy mogą z kilku od razu.. czy powolne zamknięcie się liścia jest spowodowane przez porę roku jaką mamy? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damianus Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 Rosiczka może trwić owadu z kilku liści na raz. D. capensis nie zaliczmy do najszybszych rosiczek Na szybkośc zwijania się liścia rosiczki wokół ofiary ma wpływ przede wszystkim ilość światła. Jesli jest go więcej tym lepiej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kris21 Napisano 2 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2008 Dziękuje za odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tihcio Napisano 2 Stycznia 2008 Share Napisano 2 Stycznia 2008 (edytowane) Wilgotność też wpływa w pewnym stopniu. Dziwne, kiedy jej jest mniej rosiczka szybciej trawi. Edytowane 2 Stycznia 2008 przez Tihcio Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi