Skocz do zawartości

Łapanie Owadów

Kris21

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam zwykłego kwiata który jest na parapecie i o dziwo w czasie obecnym lata przy nim mnóstwo małych muszek. Mi to tam pasuje :P Położyłem przy nim capensisa który ładnie połapał muszki. Jak się doliczyłem to muszek było 11 no a rosiczka ta jest jeszcze mała, ma mało liści i na niektórej widziałem złapały się po dwie albo po trzy.. Zauważyłem że na poczatku żaden z liści się nie zamknął i w ogóle nie zanosiło się na to by roślina chciała trawić muszki. Dopiero po dniu jeden z liści zaczął się zamykać... Pytanie czy rosiczka może trawić ofiarę tylko z jednego liścia czy mogą z kilku od razu.. czy powolne zamknięcie się liścia jest spowodowane przez porę roku jaką mamy?

Odnośnik do odpowiedzi

Rosiczka może trwić owadu z kilku liści na raz. D. capensis nie zaliczmy do najszybszych rosiczek :) Na szybkośc zwijania się liścia rosiczki wokół ofiary ma wpływ przede wszystkim ilość światła. Jesli jest go więcej tym lepiej.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.