Skocz do zawartości

Kwitnienie Tłustosza W Zime - Możliwe?

Laczu

Rekomendowane odpowiedzi

1,5 tygodnia temu kupiłem sobie tłustosza (nie wiem jaka odmiana..) w doniczce były 2 roślinki, duża, i jedna malutka.. Rozsadziłem obie rośliny, i własnie zauważyłem że mała prawdopodobnie zaczyna wypuszczać pęd kwiatowy :eek: :eek: :eek: na środku roślinki pojawiła się blada kuleczka (inaczej tego nie moge określić), nie jest to podobne do wyrastających nowych listków..

Jest to możliwe że o tej porzee roku tłustosz kwitnie? Roślinka stoi w terrarium, temperatura 21-26st, duuża wilgotnośc, terrarium wietrzone 2x na dzień..

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej gdybyś umieścił fotke, ale jest jak najbardziej możliwe, że tłustosz kwitnie o tej porze roku, ponieważ z tego co napisałeś nie wprowadziłeś go w stan spoczynku.

Odnośnik do odpowiedzi

Tak dla ciekawostki, to niektóre tłustosze kwitną tylko z zimowej rozetki (np. P. laueana), więc nie ma to znaczenia jaka jest pora roku. Każdy gatunek ma dla siebie charakterystyczny okres kwitnienia i dlatego właśnie wpadłem na pomysł kalendarza. Choć są też gatunki, które kwitną cały rok, jeżeli mają optymalne warunki.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.