Laczu Napisano 3 Stycznia 2008 Share Napisano 3 Stycznia 2008 1,5 tygodnia temu kupiłem sobie tłustosza (nie wiem jaka odmiana..) w doniczce były 2 roślinki, duża, i jedna malutka.. Rozsadziłem obie rośliny, i własnie zauważyłem że mała prawdopodobnie zaczyna wypuszczać pęd kwiatowy :eek: :eek: :eek: na środku roślinki pojawiła się blada kuleczka (inaczej tego nie moge określić), nie jest to podobne do wyrastających nowych listków.. Jest to możliwe że o tej porzee roku tłustosz kwitnie? Roślinka stoi w terrarium, temperatura 21-26st, duuża wilgotnośc, terrarium wietrzone 2x na dzień.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki1995 Napisano 3 Stycznia 2008 Share Napisano 3 Stycznia 2008 Najlepiej gdybyś umieścił fotke, ale jest jak najbardziej możliwe, że tłustosz kwitnie o tej porze roku, ponieważ z tego co napisałeś nie wprowadziłeś go w stan spoczynku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 3 Stycznia 2008 Share Napisano 3 Stycznia 2008 Jak najbardziej naturalne, tym bardziej, że na shoucie napisałeś, że doświetlasz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matek# Napisano 4 Stycznia 2008 Share Napisano 4 Stycznia 2008 Tak dla ciekawostki, to niektóre tłustosze kwitną tylko z zimowej rozetki (np. P. laueana), więc nie ma to znaczenia jaka jest pora roku. Każdy gatunek ma dla siebie charakterystyczny okres kwitnienia i dlatego właśnie wpadłem na pomysł kalendarza. Choć są też gatunki, które kwitną cały rok, jeżeli mają optymalne warunki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi