Skocz do zawartości

Trawienie Owadów

Neko

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kilka pytań, czy ktoś zna na nie odpowiedź albo skieruje mnie na odpowiednią stronę?

Ciekawi mnie jak długo dzbaneczniki trawią owady które pływają w tej ich... "wodzie"?

A patrząc na wszystkie rośliny owadożerne, jakie substancje trawiące wytwarzają takie rośliny jak muchołówka, rosiczka czy dzbanecznik, tłustosz, i za pomocą jakich komórek wchłaniają azot, i czy wykorzytują też inne pierwiastki z owadów? Wapń fosfor itd?

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio sam tego szukałem. Ja Cię nakieruje pisząć, że na stronie 17 w Podbielkowskim jest tabelka "Występowanie enzymów w urządzeniach chwytnych u różnych roślin owadożernch wg Studnickiego".Muchołówkę trochę opisałem w wątku, do którego link jest w moim profilu ( na bazie tej tabelki i lizmów). Mam obiecane ciekawsze materiały, ale coś się nie mogę doczekać....

Ogólnie to temat soków trawiennych wydaje się b. ciekawy.

Niektóre rośliny są ciekawe, bo wydzielają enzymy niezależnie czy jest owad czy nie (przynajmniej badania nie pokazywały inaczej). :-)

Co do dzbanków wiele zależy od gatunku jedne trawią np. chitynę drugie nie. Wiele wydziela kwas mrówkowy zapobiegający gniciu, część sobie radzi przy użyciu tego co strawią bakterie -- więc to może na mój gust dawać im więcej możliwości jak same soki.... i wiele takich ciekawostek

Ogólnie polecam Podbielkowskiego w tym zakresie, bo to ważny w niej wątek, a temat obszerny na grubszą książkę.

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj:

enzymy.jpg

jest tabela występowania enzymów wykonana na podstawie: Barthlott W., Porembski S., Seine R., Theisen I., 2007. ?The Curious World of Carnivorous Plants: A Comprehensive Guide to Their Biology and Cultivation?, Timber Press.

Rzeczywiście trawienie i wchłanianie u owadożernych to temat rzeka. Niestety większość materiałów po angielsku. Być może w dalszej przyszłości skuszę się na małe opracowanie.

Edytowane przez marrom
Odnośnik do odpowiedzi

marrom - dzięki za ta tabele, bardzo fajna sprawa jeśli chodzi o chęć sztucznego podkarmienia rośliny, czy ktoś tak w ogóle próbował? nie mam pojęcia jakie ilości pierwiastków roSlina jest wstanie wchłonąć w danym czasie... no i czy ona ma do tego jakieś wyspecjalizowane komórki?

koma - czy mógł byś mi podać tytuł tej ksiażki? bo widzę na necie że sporo pozycji mi wyskakuje pod nazwiskiem Podbiełkowski. a na pewno znajdę je u mnie w bibliotece to sobie chętnie przejrzę, bo jeszcze fizjologii roślin ani nic takiego nie miałem(za wyjątkiem liceum), narazie na botanice mam anatomię itd a jeśli bedzie już coś w tym temacie to pewnie bardzo skrótowo:-/

Edytowane przez Neko
Odnośnik do odpowiedzi

koma - czy mógł byś mi podać pełne tytuły książek? na 100% będą u mnie w bibliotece to sobie chętnie przejrzę, bo jeszcze fizjologii roślin ani nic takiego nie miałem(za wyjątkiem liceum), narazie na botanice mam anatomię itd a jeśli bedzie już coś w tym temacie to pewnie bardzo skrótowo:-/

"Rośliny mięsożerne- zwane też owadożernymi" Z.Podbielkowski, B Sudnik-Wójcikowska.

Multico Oficyna Wydawnicza 2003.

Przepraszam, że tego nie napisałem wcześniej.

Ale np. odnośnie tabeli informacje maroona są pełniejsze i nowsze, więc miej rezerwę.

Tabela w doku w załącznikach.

Wystepowanie_enzymow_trawiennych.doc

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że jest zapotrzebowanie więc podaje skan z:

Podbielkowski Z., Sudnik-Wójcikowska B., 2003. "Rośliny mięsożerne – zwane też owadożernymi", Wydawnictwo: Multico Oficyna Wydawnicza, Warszawa.

enzym2.jpg

Co do opracowania. W chwili obecnej i w najbliższym czasie mam w kolejce inne rzeczy do publikacji więc trawienie musi poczekać. Jeśli jednak jest ktoś odważny do tłumaczeń z j. angielskiego służę skanami.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.