RobinCook Napisano 9 Stycznia 2008 Share Napisano 9 Stycznia 2008 (edytowane) Zastanawiam się jakie roślinki (nie chodzi mi tu o gatunki owadożerów) z wyjątkiem storczyków polecacie do terrarium. Jestem w treakcie budowy i,... "martwy punkt". Niby terra jest i dzbanki są, i pływacze się pojawiają, ale jakoś pusto...(terrarium jest dość sporych rozmiarów 110wysx50szerx80dł). Edytowane 9 Stycznia 2008 przez RobinCook Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 9 Stycznia 2008 Share Napisano 9 Stycznia 2008 To co mi wiadomo to ciężko będzie znaleść rośliny które będą pasowały do terrarium w którym znajdują się dzbanki. Np rosiczka odpada gdyż przy takie wilgotności by ci zgniła, nie wiem co i jak z muchołówką ale dla niej chyba będzie za mało światła, gdyż dzbanki wymagają dużej wilgotności a mniej światła niż u muchołówki, która potrzebuje duża światła natomiast mniej wilgoci niż dzbanecznik . Ale nie jestem pewiem gdyż jestem początkującym hodowcą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RobinCook Napisano 9 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2008 Zastanawiam się jakie roślinki (nie chodzi mi tu o gatunki owadożerów) z wyjątkiem storczyków polecacie do terrarium. Jestem w treakcie budowy i,... "martwy punkt". Niby terra jest i dzbanki są, i pływacze się pojawiają, ale jakoś pusto...(terrarium jest dość sporych rozmiarów 110wysx50szerx80dł). Nie chodzi o owadożery Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 9 Stycznia 2008 Share Napisano 9 Stycznia 2008 (edytowane) Fakt . Mój błąd. :: Znalazłem coś takiego Difenbachia nakrapiana, Aglaonema (nie mam terrarium więc nie wiem jak się będą sprawować ), masz wysokie akwarium więc z łatwością możesz je hodować, przynajmniej tak wynika z opisu na stronce gdzie je znalazłem ;] . Edytowane 9 Stycznia 2008 przez tomislav1ster Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
optimus Napisano 9 Stycznia 2008 Share Napisano 9 Stycznia 2008 My w terrarium mamy trzy rodzaje trzykrotki, trawy bagienne, Peperomie prostrate, jakies Soleirolie chyba i pare innych pnacych po scianach Peperomia w sumie juz jest tak duza ze przydalo by sie ja sprzedac wiec jak cos to pisz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 9 Stycznia 2008 Share Napisano 9 Stycznia 2008 ALE gdybyś chciał owadożery to polecam rosiczki D. Prolifera i Adelae a jeśli inne rośliny to jest coś takiego jak Titsland (jeśli dobrze napisałem), ciekawe roślinki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 9 Stycznia 2008 Share Napisano 9 Stycznia 2008 Maklerw chodzi ci o tillandsie? A tak poza tym z owadożerów brokinie i catopsis, niektóre tłustosze rosną w dzungli Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neko Napisano 10 Stycznia 2008 Share Napisano 10 Stycznia 2008 Jeśli to bardzo wilgotne terrarium lub z jakimś mini strumyczkiem to polecam mech jawajski. Taki jak w akwariach tylko, że nie w wodzie ;-) Fajnie by też wyglądaly jakieś drobne gatunki paproci, ale to zależy wszystko od twojej koncepcji i gustu więc trudno tak coś podpowiedzieć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathis Napisano 11 Stycznia 2008 Share Napisano 11 Stycznia 2008 sprawdza sie jeszcze bluszczyk, ale po jakims czasie wymaga przykoszenia bo rosnie bardzo agresywnie, ale za to fajnie wypelnie wszystkie dziury mozna wsadzic kilka odmian kolorystycznych i takie z drobnymi listkami to polecic moge jesli masz oczko polecam hemiantus (takie drobniutkie miliony listkow ) tez slicznie sie przezentuje nawet w bardzo plytkich zbiornikach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RobinCook Napisano 12 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2008 Przepraszam ze wracam jeszcze do tego tematu, ale zastanawiam się jaką wodą i w jakim podłożu zasadzić "takie" rośliny. Czy do doniczki ze zwykłą ziemią, czy do torfu?? Wodą z kranu (niestety po niej moeje inne roślinki borykają się z zakwitami soli) czy może destylatką?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathis Napisano 14 Stycznia 2008 Share Napisano 14 Stycznia 2008 (edytowane) wlasnie dlatego polecane sa tak bardzo storczyki bo mozna je nawozic do liscia, i lubia destylke ja swoje bluszczyki tez destylka podlewalam i sobie zyly w torfie calkiem niezle Edytowane 14 Stycznia 2008 przez Sathis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi