Sathis Napisano 10 Stycznia 2008 Share Napisano 10 Stycznia 2008 Witam, mam mały problem który spędza mi sen z powiek. Szukałam trochę na ten temat ale jakoś jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłam. Otóż nękają moje roślinki takie małe białe robaczki. Zauważam je przede wszystkim w wodzie bo cudownie pływają i mają tak po 1mm długości, więc cięzko je zobaczyć nie przyklejając oczu do terra. Ciężko mi to zwalczyć moim ukochanym piriflorem więc zapytuję czy ktoś to dziadostwo zna? Pozdrawiam Sathis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlos10 Napisano 10 Stycznia 2008 Share Napisano 10 Stycznia 2008 z tego opisu dla mnie wynika iż to są białe robaczki które mam w niektórych roślinach (nieowadożernych) w domu... jak dmuchniesz na nie to pewnie lekko skaczą... w normalnych roslinach zwalczam to wodą z popiołem z papierosów ale nie wiem czy to nie zaszkodziłoby owadożerom... i minusem jest to że by ci waliło porządnie w terra fajami przez jakiś czas :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 10 Stycznia 2008 Share Napisano 10 Stycznia 2008 Jak skaczą to może skoczogonki? Nieszkodliwe, służą jako pokarm dla siewek rosiczek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathis Napisano 11 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2008 hmm z tym skakaniem to nie jestem pewna bo siedza w wodzie przewaznie takze powiem ze stylem klasycznym dorownuja Otylii motylkiem jednak by je przegonila a tak powaznie to moze i troche skacza, ciezko powiedziec przez to siedzenie w wodzie jesli to skoczogonki to rozumiem ze sie nie martwie jest tego szajsu duzo strasznie, ale skoro grzeczne to bede nim karmic co sie da:D Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 11 Stycznia 2008 Share Napisano 11 Stycznia 2008 Myślę że to skoczogonki. Często unoszą się na wodzie dzięki jej napięciu powierzchniowemu (pływanie to to nie jest), np. po podlaniu rośliny. Są zupełnie nieszkodliwymi i częstymi lokatorami w doniczkach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran01 Napisano 17 Stycznia 2008 Share Napisano 17 Stycznia 2008 Ja mam taki sam problem od kiedy przyniosłem do domu muchołówkę z leroy merlin, zaraz ten syf przeniósł mi się na rosiczki. To NIE są skoczogonki bo są mniejsze i pływają pod wodą, na spodzie podstawki a nie po powierzchni. Próbowałem tępić je diazolem ale nie skutkowało to zbytnio Zauważyłem, że poza wodą gdy mają sucho to zdychają. Pod mikroskopem wyglądają jak takie przezroczyste glisty z czarnymi wnętrznościami i kilkoma włosami po bokach :: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neko Napisano 17 Stycznia 2008 Share Napisano 17 Stycznia 2008 (edytowane) To na 95% wypławki lub jakieś inne wirki. One także lubią pełzać po szybach w akwarium, białe, ok 1 mm, ładnie pływaja (robia rozne petelki itp) i są nie groźne. W zależności od gatunku mogą mieć bardzo różną wielkość, barwę i pokarm, te białe malutkie co zazwyczaj w akwarium są nieszkodliwe dla roślinek(nie wiem jak dla ryb), młode żywią się chyba głównie protistami, duze roznymi malymi żyjątkami. Możliwe, że to wypławek biały (polski gatunek) podrosniete wyglądają tak: wypławek biały ale u mnie w ogóle nie rosly, a one osiagaja do 3 cm wiec może to jakieś inne wirki (w Polsce jest duzo gatunków) ja bym nic z nimi nie robił;-) W cieplarniach, palmiarniach itd czasem żyją tropikalne wypławki takie jak ten: wypławek lądowy więc jest małe prawdopodobienstwo, że jak sie kupiło w takim obiekcie to mogą to być ich "młode" : - ))))) Edytowane 17 Stycznia 2008 przez Neko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathis Napisano 17 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2008 to drugie to mam, ale to pod ziemia ;D na pewno to nie ziemiorki, chociaz tez sa ogolnie mam w roslinkach co namniej kilka gatunkow robaczkow, ale wszystkie najwyrazniej nieszkodliwe, wiec w akwa sluza za pokarm dla plywaczy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neko Napisano 17 Stycznia 2008 Share Napisano 17 Stycznia 2008 Ciekaw jestem jak wygląda takie akwarium z pływaczami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran01 Napisano 24 Stycznia 2008 Share Napisano 24 Stycznia 2008 To na 95% wypławki lub jakieś inne wirki A co z tymi 5%? Nawet jeśli to jest niegroźne to i tak wolę się tego pozbyć. To irytujące gdy ciągle coś pływa (lub raczej zwija się, skręca, sprężą i rozpręża) w podstawce.. :blink: Mam zamiar przepłukać korzenie i przesadzić do nowego torfu. Roślin wielu nie mam to roboty nie będzie dużo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 24 Stycznia 2008 Share Napisano 24 Stycznia 2008 Jak się wije to pewnie nicienie, powiedz jeszcze ze sa takie cieniutkie, to na bank nicienie. Niegroźne, potrafią byc pozyteczne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neko Napisano 24 Stycznia 2008 Share Napisano 24 Stycznia 2008 A co z tymi 5%? Nawet jeśli to jest niegroźne to i tak wolę się tego pozbyć. To irytujące gdy ciągle coś pływa (lub raczej zwija się, skręca, sprężą i rozpręża) w podstawce.. :blink: Mam zamiar przepłukać korzenie i przesadzić do nowego torfu. Roślin wielu nie mam to roboty nie będzie dużo Miałem na myśli problem u Sathis, jak glisty to nie wypławki ;-) te włoski są ciekawe, nicienie chyba nie mają witek? mi,ałem w akwarium kiedyś coś co wyglądało jak spore nicienie, miały co kilka mm parę jakby parę ruchliwych krótkich witek, żyły w żwirku, ryby to zjadały do tej pory nie wiem co to było Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran01 Napisano 31 Stycznia 2008 Share Napisano 31 Stycznia 2008 Jak się wije to pewnie nicienie, powiedz jeszcze ze sa takie cieniutkie, to na bank nicienie. Niegroźne, potrafią byc pozyteczne no troche się to wiło, chociaż czasem wyglądało jak powiewająca chorągiewka ale przesadziłem rośliny do innego torfu i jak na razie nie widzę nic w podstawce więc chyba to poskutkowało. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi