Capoeirista4 Napisano 29 Stycznia 2008 Share Napisano 29 Stycznia 2008 Czyli mówisz że można spokojnie żywe sphagnum wyhodować z z zasuszonego? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 29 Stycznia 2008 Share Napisano 29 Stycznia 2008 Tak, bez problemu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbia Napisano 11 Lutego 2008 Share Napisano 11 Lutego 2008 Hoduje ktoś kapturnice i muchołówki w żywym sphagnum? Jeśli tak, to jak rosną? Lepiej, niż w "niezywym"? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 11 Lutego 2008 Share Napisano 11 Lutego 2008 Lepiej, niż w "niezywym"? on nie moze byc nieżywy , jak uschnie to, gdy tylko dostanie wode bedzie zielony Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 12 Lutego 2008 Share Napisano 12 Lutego 2008 on nie moze byc nieżywy tongue.gif, jak uschnie to, gdy tylko dostanie wode bedzie zielony tongue.gif No przesadzasz lekko, jak jest porządnie ususzony to troche mu to zajmuje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki1995 Napisano 12 Lutego 2008 Share Napisano 12 Lutego 2008 No wiec...chyba zaczne hodować meszek .Tylko teraz kwestia oświetlenia...Jakie powinno być odpowiednie :: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 12 Lutego 2008 Share Napisano 12 Lutego 2008 Słoneczko albo świetlówka do roślin, nie widze powodów by sądzić, że torfowiec się w tym względzie różnił od całej reszty roślin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki1995 Napisano 12 Lutego 2008 Share Napisano 12 Lutego 2008 No, ale czy wymaga bardzo dużej ilosci światła, czy powiedzmy wystarczy wschodnie okienko? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 12 Lutego 2008 Share Napisano 12 Lutego 2008 Obstawiam, że im więcej tym lepiej, wrocławski ogród botaniczny hoduje toto na pokaz na otwartej przestrzeni przy oczku wodnym Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 29 Maja 2008 Share Napisano 29 Maja 2008 W związku z moją szybką fascynacja torfowcem-[ zajeświetne podłoże Podoba mi sie ] [i nie wiem czemu ale padający diatas po paru dniach w nim zaczyna rozwijać liść (pewnei żadnej jego w tym zasługi nie ma ale cóż. )][koniec małego wtrącenia] i ceną tego oto wynalazku postanowiłem założyć własną małą faremkę. Na dno małego akwarium [ 32cm x22cm x 15cm[wysokosc] ] nasypałem cienką warstwe torfu. po delikatnym namoknieciu nasypałem na to pływającego keramzytu i na wierzcz poszedł suszony torfowiec: Oswietlenie- słoneczko na płd. parapecie. Aktualnie brak pokrywy, zobaczę jak szybko bedzie parować woda. ktoś może określić w przyblizeniu kiedy zacznie "wychodzić życie z suszu ?" Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xszymonx Napisano 30 Maja 2008 Share Napisano 30 Maja 2008 zależy jak mocno jest zasuszony (był) u mnie było to około tygodnia, może 2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 Po 10 dniach mech wyraźnie sie zazielenił na całej powierzchni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juliusz Napisano 10 Czerwca 2008 Share Napisano 10 Czerwca 2008 Niestety typowy suszony torfowiec najczęściej nie ma szans na odżycie, a zielony kolor wynika z rozwoju glonów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 10 Czerwca 2008 Share Napisano 10 Czerwca 2008 Był to mech od gonzoblade, z tego co wiem sam go hoduje i suszy wiec mam nadzieje ze to nie sa glony Zwłaszcza ze widać podłużne kawałki mchu wyrastające z łodyżek suchego. Pożyjemy- zobaczymy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Woźny Napisano 10 Czerwca 2008 Share Napisano 10 Czerwca 2008 Był to mech od gonzoblade, z tego co wiem sam go hoduje i suszy wiec mam nadzieje ze to nie sa glony Zwłaszcza ze widać podłużne kawałki mchu wyrastające z łodyżek suchego. Pożyjemy- zobaczymy Nie wiem skąd takie informacje że sam go hoduję , dementuję to, na Allegro jest wystawiony najwyższej jakości torfowiec - nie pochodzi z Polski, a propo zrywanie/zbieranie polskiego torfowca na torfowiskach jest zabronione - hodujecie rośliny a niszczycie to co piękne w przyrodzie, oj nieładnie . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi