Skocz do zawartości

Niby Najlepsze Podłoże, Czyli Jak Hodować Mech Torfowiec

koma

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 41
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

• 2 weeks later...
on nie moze byc nieżywy tongue.gif, jak uschnie to, gdy tylko dostanie wode bedzie zielony tongue.gif

No przesadzasz lekko, jak jest porządnie ususzony to troche mu to zajmuje :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...

W związku z moją szybką fascynacja torfowcem-[ zajeświetne podłoże :D Podoba mi sie ;)] [i nie wiem czemu ale padający diatas po paru dniach w nim zaczyna rozwijać liść (pewnei żadnej jego w tym zasługi nie ma ale cóż. :P )][koniec małego wtrącenia] i ceną tego oto wynalazku postanowiłem założyć własną małą faremkę. Na dno małego akwarium [ 32cm x22cm x 15cm[wysokosc] ] nasypałem cienką warstwe torfu. po delikatnym namoknieciu nasypałem na to pływającego keramzytu i na wierzcz poszedł suszony torfowiec:

HPIM3958.jpg

HPIM3959.jpg

Oswietlenie- słoneczko na płd. parapecie. Aktualnie brak pokrywy, zobaczę jak szybko bedzie parować woda.

ktoś może określić w przyblizeniu kiedy zacznie "wychodzić życie z suszu :P?"

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Był to mech od gonzoblade, z tego co wiem sam go hoduje i suszy wiec mam nadzieje ze to nie sa glony ;) Zwłaszcza ze widać podłużne kawałki mchu wyrastające z łodyżek suchego. Pożyjemy- zobaczymy ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Był to mech od gonzoblade, z tego co wiem sam go hoduje i suszy wiec mam nadzieje ze to nie sa glony ;) Zwłaszcza ze widać podłużne kawałki mchu wyrastające z łodyżek suchego. Pożyjemy- zobaczymy ;)

Nie wiem skąd takie informacje że sam go hoduję :O , dementuję to, na Allegro jest wystawiony najwyższej jakości torfowiec - nie pochodzi z Polski, a propo zrywanie/zbieranie polskiego torfowca na torfowiskach jest zabronione - hodujecie rośliny a niszczycie to co piękne w przyrodzie, oj nieładnie niee .

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.