szamanka Napisano 10 Czerwca 2008 Share Napisano 10 Czerwca 2008 Jeśli to ten mech z allegro 8l to u mnie leżał ze 4 miesiące w terra i nie odżył, tylko się zaglonił. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 10 Czerwca 2008 Share Napisano 10 Czerwca 2008 Ja nie narzekam kupuje od BLADEMW -gonzoblade i za każdym razem robi się zielony:-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 10 Czerwca 2008 Share Napisano 10 Czerwca 2008 To takie buty W każdym razie meszek świetny, u mnie jak pisałem już sie robi zielony- wątpię ze to glony ale zobaczymy za czas jakiś.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek0018 Napisano 11 Czerwca 2008 Share Napisano 11 Czerwca 2008 CZy torf zwykly ze sklepu to suchy torfowiec?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 11 Czerwca 2008 Share Napisano 11 Czerwca 2008 Nie, torf to już częściowo rozłożone szczątki torfowca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Woźny Napisano 25 Czerwca 2008 Share Napisano 25 Czerwca 2008 (edytowane) Moi drodzy, nie przeczę że nie da się wyhodować żywego torfowca z mojego podłoża, sam je używam i obserwuję gdzieniegdzie że faktycznie wyrasta żywy torfowiec na nim, co do hodowli to na pewno jest możliwa ale co i jak to niech ktoś popróbuje ... Co do glonów pojawiają się one na torfowcu najczęściej w wyniku oddziaływania bezpośredniego promieniowania słonecznego ale to nie jest reguła. Ja w swoim terrarium oświetlanym całkowicie sztucznym światłem mam cały czas piękny żólty torfowiec bez zielonych glonów. Wzrost glonów powoduje również używanie różnych nawozów dolistnych czy też Osmocote ... To tyle ... pamiętajcie nie ma lepszego podloża niż torfowiec dla takich gatunków jak Heliamphora, niektóre Dzbaneczniki czy też pływacze epifityczne ... Pozdrawiam Edytowane 25 Czerwca 2008 przez gonzoblade Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kos1a Napisano 25 Czerwca 2008 Share Napisano 25 Czerwca 2008 (edytowane) a kawałek wycięty ze środka pędu (taki odcinek powiedzmy 3 cm) wykształci sobie coś w stylu nowego stożka wzrostu ? Chodzi mi o to, że przerośnie niedługo mniejsze dzbanki i czy można by było go pociąć np. na 3 odcinki tak żeby wszystkie rosły ? Edytowane 25 Czerwca 2008 przez kos1a Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 25 Czerwca 2008 Share Napisano 25 Czerwca 2008 Tak, spokojnie mozesz go pociąć i poodbija Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muchozerka Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 A czy dla muchołówek i rosiczek torfowiec jest również dobrym podłożem? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 Zalezy jakich, polskie rosiczki mogą w nim spokojnie rosnąć, australijskie chyba już nie bardzo, większość naturalnie rośnie w piachu, zresztą torfowiec rosnie, i o ile dzbanecznika czy heliamfory raczej nie zarosnie, o tyle np. pigmejkę czy mają muchołóweczkę już tak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 no pigmejki sie do tego nie nadaja ale mucholowki jak najbardziej widzialem ladne fotki jak nasionka kielkuja na torfie i dalej na nim rosna Ciekawa sprawa trzeba sprobowac Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muchozerka Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 Nie chodzi mi o pigmejki, ale o rosiczki zimnolubne i muchołówki. Muszę się zaopatrzyć w mech, żeby zobaczyć, co z tego wyjdzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi