Dorian Napisano 12 Stycznia 2008 Share Napisano 12 Stycznia 2008 Jak zasadić nasiona żeby coś z nich wyrosło?? Parę razy wsiewałem już nasiona muchołówki i nic. Nic nie chce wypuscić. Wysadzałem je tak samo jak rosiczki. Do odpowiedniego torfu, podlewalem woda descylowana, mialy światło i nić;/ Powiedzcie jak wy to robicie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 12 Stycznia 2008 Share Napisano 12 Stycznia 2008 A stratyfikowałeś? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 12 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2008 Tak. Okolo 2 tygodni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 12 Stycznia 2008 Share Napisano 12 Stycznia 2008 Dużo za krótko, minimum to 4 tygodnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damianus Napisano 12 Stycznia 2008 Share Napisano 12 Stycznia 2008 Najlepszy efekt osiagniemy stratyfikując nasiona przez 8 tygodni. Dotyczy to wszystkich nasion, które tego wymagają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 13 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2008 A nasiona można stratyfikowac na sucho?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek0018 Napisano 13 Stycznia 2008 Share Napisano 13 Stycznia 2008 Moj sposób stratyfiokowania: Wysiewam dane nasiona na troszeczke mokry(wilgotny)torf. Potem wkładam doniczke z nasionami do lodówki.(ok4tyg-miesiąc) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 13 Stycznia 2008 Share Napisano 13 Stycznia 2008 A nasiona można stratyfikowac na sucho?? Można, ale daje to gorsze efekty Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
freak Napisano 4 Marca 2008 Share Napisano 4 Marca 2008 (edytowane) Nasiona najlepiej wysiewać zaraz po zebraniu. Żadna stratyfikacja nie jest potrzebna jeśli nasiona są świeże. Co więcej źle przeprowadzony proces stratyfikacji może zniszczyć nasiona i to właśnie mogło być przyczyną niepowodzenia autora tematu. Edytowane 4 Marca 2008 przez freak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 4 Marca 2008 Share Napisano 4 Marca 2008 Tylko mało kto ma taką możliwość. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbia Napisano 8 Marca 2008 Share Napisano 8 Marca 2008 Mam parę pytań odnośnie warunków, jakie należy zapewnić nasionom. Bo sadzonki podobno nie lubią zbyt wilgotnego podłoża - przekonałem sie o tym boleśnie, załatwiszy dwie sadzonki, które po prostu zgniły. A nasiona z kolei lubią dużą wilgotność. Czy mam zatem rozumieć, że powinienem nasiona trzymać w stale mocno wilgotnym podłożu, a jak zaczną kiełkować, wilgotność tę nieco zmniejszyć? Nasiona kupiłem na Allegro od Bohemica Plants. W opisie aukcji napisano, że nasiona są świeże i nie trzeba ich stratyfikować. Czy gdybym jednak poddał je stratyfikacji, zwiększyłoby to liczbę nasion, które wykiełkują? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 8 Marca 2008 Share Napisano 8 Marca 2008 Jeżeli nasiona są rzeczywiście świeże to nie widzę potrzeby stratyfikacji - wątpię, by zwiększyła ona znacząco kiełkowalność, jeżeli w ogóle by się tak stało. Co do wilgotności - należy po prostu pilnować, by podłoże nie było "mokre". Jeżeli przykrywamy czymś nasiona na czas ich kiełkowania, to wystarczy zdjąć tę folię czy inne tam przykrycie gdy wykiełkują. Pamiętamy też o odpowiednim podlewaniu, woda nie może cały czas stać w podstawce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbia Napisano 8 Marca 2008 Share Napisano 8 Marca 2008 A lepiej jest żeby były czymś przykryte, np. właśnie folią? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi