Skocz do zawartości

Hodowla Z Nasion

Dorian

Rekomendowane odpowiedzi

Jak zasadić nasiona żeby coś z nich wyrosło??

Parę razy wsiewałem już nasiona muchołówki i nic. Nic nie chce wypuscić. Wysadzałem je tak samo jak rosiczki. Do odpowiedniego torfu, podlewalem woda descylowana, mialy światło i nić;/

Powiedzcie jak wy to robicie.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Nasiona najlepiej wysiewać zaraz po zebraniu. Żadna stratyfikacja nie jest potrzebna jeśli nasiona są świeże. Co więcej źle przeprowadzony proces stratyfikacji może zniszczyć nasiona i to właśnie mogło być przyczyną niepowodzenia autora tematu.

Edytowane przez freak
Odnośnik do odpowiedzi

Mam parę pytań odnośnie warunków, jakie należy zapewnić nasionom. Bo sadzonki podobno nie lubią zbyt wilgotnego podłoża - przekonałem sie o tym boleśnie, załatwiszy dwie sadzonki, które po prostu zgniły. A nasiona z kolei lubią dużą wilgotność. Czy mam zatem rozumieć, że powinienem nasiona trzymać w stale mocno wilgotnym podłożu, a jak zaczną kiełkować, wilgotność tę nieco zmniejszyć?

Nasiona kupiłem na Allegro od Bohemica Plants. W opisie aukcji napisano, że nasiona są świeże i nie trzeba ich stratyfikować. Czy gdybym jednak poddał je stratyfikacji, zwiększyłoby to liczbę nasion, które wykiełkują?

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nasiona są rzeczywiście świeże to nie widzę potrzeby stratyfikacji - wątpię, by zwiększyła ona znacząco kiełkowalność, jeżeli w ogóle by się tak stało. Co do wilgotności - należy po prostu pilnować, by podłoże nie było "mokre". Jeżeli przykrywamy czymś nasiona na czas ich kiełkowania, to wystarczy zdjąć tę folię czy inne tam przykrycie gdy wykiełkują. Pamiętamy też o odpowiednim podlewaniu, woda nie może cały czas stać w podstawce.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.