Skocz do zawartości

Zimuje Czy Nie ?

jazon

Rekomendowane odpowiedzi

Moje muchołówki zimują na parapecie w temperaturze 12-15 stopni, podlewając jedną z nich niechcący dotknąłem pułapki, która błyskawicznie się zamknęła.

Czy to oznacza, że muchołówka nie zimuje, czy jej reakcja to normalne zjawisko podczas zimowania?

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na zimowanie to temperatura troche za niska, ale rosliny powinny przezimować. Jeżeli nie rosną to znaczy, że zimują. Moim zimujacym muchołowkom pułapki tez sie zamykają.

Edytowane przez Damianus
Odnośnik do odpowiedzi

Temperatura stanowczo za wysoka jak na zimowania, pewnie są w stanie spoczynku ale raczej nie zimowania, choć to może jedno i to samo :D. Jeśli temp. była by niższa roślina zamkneła by pułapke powoli. W takiej temp. nie powinienneś jej "zimować" ale zapewnić jak najdłużej oświetlenie, w tym roku nie zimuje muchołówek, temp. 18-20st i minimum 14h oświetlenia, obecnie kwitną i rosną :) zobaczymy co będzie jak przyjdzie dłuższy dzień ale na razie nie ma efektów ubocznych.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Witam dawno mnie ni ebylo ale mialem klopoty z netem itp. mam pytanko bo kiedys czytalem ,ze w 1 roku nie trzeba zimowac mucholowki. Moja trzymam caly czas w pokoju tylko nie na parapecie ale na polce, podlewam ja i swiatlo to ma tylko wtedy gdy zaluzje sa odsloniete i wieczorkiem jak zapale lampe ale to jest zwykla sufitowa lampa. Liscie ma dosyc dlugie i chude z mikroskopijnymi pulapkami ,ale wydaje mi sie ,ze zadne nowe nie rosna czy to oznacza ,ze jest w stanie spoczynku czy moze cosik sie z nia zlego stalo ? W weekend postaram sie zrobic zdjecia i je wrzucic na forum.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.