Skocz do zawartości

Kwitnienie :p

Skolilaj

Rekomendowane odpowiedzi

Mam małe pytanko... :P Czy to jest pęd kwiatowy?

post-2812-1200320111_thumb.jpg

Jeśli tak, to kiedy i w którym miejscu go obciąć? Tak przy okazji jaka ta muchołówka urośnie (na ile cm średnicy)? I ostatnie pytanie kiedy ją przesadzić (pora roku)?

Odnośnik do odpowiedzi

istotnie jest to pęd kwiatowy, ale czy go w ogóle obcinać?

jeśli tak to ok 0,5cm od podstawy, możesz już teraz, jeśli obetniesz to możesz spróbować zrobić z niego sadzonki ;).

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio nie obcinam pędów kwiatowych, -> bo najczęściej roślina i tak próbuje jeszcze raz albo i 2 wypuścić pęd ... obecnie jedna mi przekwitła , jedna kwitnie a trzecia dopiero co puściła pęd kwiatowy. Odnośnie obcinania każdy robi inaczej musisz sam zadecydować, czy zostawić czy nie ale ja odchodze od zdania o obcinaniu pędów wiatowych, jak by nie patrzył jest to zmiana cyklu jej życia. Przesadź na jesieni tego roku. A wielkość jej będzie zalerzała tylko od dobrych warunków (dużej ilości słońca) poczytaj do jakich rozmiarów mniej więcej rosną, bo to też zależne jest od krzyżówki jaką posiadasz.

Z innej beczki -> bo przedewszystkim pęd się kładzie na torfie a nie "wsadza".

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.