Skolilaj Napisano 14 Stycznia 2008 Share Napisano 14 Stycznia 2008 Mam małe pytanko... Czy to jest pęd kwiatowy? Jeśli tak, to kiedy i w którym miejscu go obciąć? Tak przy okazji jaka ta muchołówka urośnie (na ile cm średnicy)? I ostatnie pytanie kiedy ją przesadzić (pora roku)? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 14 Stycznia 2008 Share Napisano 14 Stycznia 2008 Tak to pęd kwiatowy utnij go jak najbliżej bulwy. Ona już znacznie nie urośnie. Przesadzić najlepiej na wiosne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waleń Napisano 14 Stycznia 2008 Share Napisano 14 Stycznia 2008 istotnie jest to pęd kwiatowy, ale czy go w ogóle obcinać? jeśli tak to ok 0,5cm od podstawy, możesz już teraz, jeśli obetniesz to możesz spróbować zrobić z niego sadzonki . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 14 Stycznia 2008 Share Napisano 14 Stycznia 2008 Waleń, im pęd starszy tym mniej sadzonek będzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laczu Napisano 14 Stycznia 2008 Share Napisano 14 Stycznia 2008 hmm, jak moja muchołówka wypuscila pęd, i wsadziłem go do mokrego torfu to nic z niego nie było zczerniał cały po paru dniach.. miał ok 2 cm ;P Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 14 Stycznia 2008 Share Napisano 14 Stycznia 2008 Ja ostatnio nie obcinam pędów kwiatowych, -> bo najczęściej roślina i tak próbuje jeszcze raz albo i 2 wypuścić pęd ... obecnie jedna mi przekwitła , jedna kwitnie a trzecia dopiero co puściła pęd kwiatowy. Odnośnie obcinania każdy robi inaczej musisz sam zadecydować, czy zostawić czy nie ale ja odchodze od zdania o obcinaniu pędów wiatowych, jak by nie patrzył jest to zmiana cyklu jej życia. Przesadź na jesieni tego roku. A wielkość jej będzie zalerzała tylko od dobrych warunków (dużej ilości słońca) poczytaj do jakich rozmiarów mniej więcej rosną, bo to też zależne jest od krzyżówki jaką posiadasz. Z innej beczki -> bo przedewszystkim pęd się kładzie na torfie a nie "wsadza". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi