Skocz do zawartości

Usychajace Pulapki Na Nowych Lisciach

arek__

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mój problem wyglada tak. Kupilem mucholowke we wrzesniu, ktora byla sadzonka nie postanowilem jej zimowac. Spelniam wszystkie warunki czyli oswietlenie podlewanie destylowana i torf tylo mam jeden problem, usychajace pulapki. Wypuscila teraz 3 liscie i na kazdym uschla pulapka i nie tylko na tych na pozostalych lisciach rowniez. Co moze byc przyczyna?

img0100ns8.th.jpg

img0099kl4.th.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

A jakim światłem je doświetlasz ?? Gdy zacząłem doświetlać roślinki lampka buirkową tylko rosiczka zaczeła wytwarzać kropelki cieczy, teraz doświetlam żarówką kompaktową zintegrowaną 24W\125W o temperaturze barwy 6500K, mam nadzieję że efekty będą lepsze.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam właśnie taki sam problem, mi również nie chcą rosnąć pułapki i wyglądają tak samo, też czernieją. Jedna pułapka się rozwinęła całkowicie od kiedy ją kupiłem (od początku jesieni), a reszta pousychała.

Również nie wiem co począć :/

Odnośnik do odpowiedzi

u mojej muchołowki cup trap uschły pułapki. Starsze uschły a mlode usychały zanim sie rozwinęły. okazało się że na roślinie są bardzo małe , czerwone żyjątka, prawdobodobnie roztocze. muchołowkę wrzuciłem na noc do wody żeby się utopiły, doniczkę wystawiłem za okno żeby to co zostało w glebie zamarzlo. Efekt jest taki, że pułapki, chociaż małe ale zaczynają się rozwijac i roslina ogólnie ma sie lepiej.

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie też mam jakieś żyjątka, których nikt niestety nie potrafi zidentyfikować :/

Ale jeżeli to sprawka tych owadów to nie wiem jakim cudem udało się rozwinąć jednej pułapce?

Jeżeli Twój sposób może zadziałać to proszę o wyjaśnienie reczy dla mnie niezrozumiałej:

Zrozumiałem, że należy wyciągnąć roślinę z torfu, włożyć do wody, a doniczkę na dwór? i czy nie łatwiej było by wszystko na raz do wody, a nie rozdzielać?

Edytowane przez fawin
Odnośnik do odpowiedzi

można tez cala doniczke do wody, ale wtedy duza częśc torfu wypłynie, zrobi sie błotko i ubrudzi roślinę. mam już spore doświadczenie z przesadzaniem muchołowek (1000 przesadziłem na pewno) więc jej to nie zaszkodziło. Jeżeli nie przesadzałeś muchołowek a chcesz zastosować moją metodę to lepiej włóz do wody z doniczką.

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety obawiam się że na zimowanie jest już za późno...

Ja swoje zacząłem zimować na początku grudnia i jakoś pod koniec, albo w środku marca zamierzam je wybudzić.

Nie widzę sensu w tym żebyś teraz zaczął zimowanie, radził bym przeczekać i przezimować ją dopiero za rok, bo

2 miesiące zimowania to zbyt krótki okres jak na zimowanie muchołówki...

Co do oświetlenia to lampka biurowa nie jest najlepszym rozwiązaniem. Po zdjęciach widać że są oświetlane zwykłą

żarówką, a taka lampka ma za małą temperaturę barwową, sam stosuje żarówki o temp. barwowej 6500K i nie narzekam.

Odnośnik do odpowiedzi

Fawin - jak najbardziej, okresowo gorsze warunki oświetleniowe nie zabiją rośliny (oczywiście wszystko do czasu). Na wiosnę, przy dobrym oświetleniu (południowy/wschodni parapet, lub na zewnątrz) wszystko szybko wróci do normy.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.