arek__ Napisano 14 Stycznia 2008 Share Napisano 14 Stycznia 2008 Witam! Mój problem wyglada tak. Kupilem mucholowke we wrzesniu, ktora byla sadzonka nie postanowilem jej zimowac. Spelniam wszystkie warunki czyli oswietlenie podlewanie destylowana i torf tylo mam jeden problem, usychajace pulapki. Wypuscila teraz 3 liscie i na kazdym uschla pulapka i nie tylko na tych na pozostalych lisciach rowniez. Co moze byc przyczyna? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 14 Stycznia 2008 Share Napisano 14 Stycznia 2008 Wydaje mi się, że mimo wszystko ma za mało światła Btw tam jest więcej niż jedna muchołówka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 15 Stycznia 2008 Share Napisano 15 Stycznia 2008 A jakim światłem je doświetlasz ?? Gdy zacząłem doświetlać roślinki lampka buirkową tylko rosiczka zaczeła wytwarzać kropelki cieczy, teraz doświetlam żarówką kompaktową zintegrowaną 24W\125W o temperaturze barwy 6500K, mam nadzieję że efekty będą lepsze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 15 Stycznia 2008 Share Napisano 15 Stycznia 2008 Witam Mam właśnie taki sam problem, mi również nie chcą rosnąć pułapki i wyglądają tak samo, też czernieją. Jedna pułapka się rozwinęła całkowicie od kiedy ją kupiłem (od początku jesieni), a reszta pousychała. Również nie wiem co począć :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek__ Napisano 15 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2008 no wlasnie doswietlam ja lampka biurowa. no i co mam robic zimowac ja jesli ma za malo swiatla? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 15 Stycznia 2008 Share Napisano 15 Stycznia 2008 u mojej muchołowki cup trap uschły pułapki. Starsze uschły a mlode usychały zanim sie rozwinęły. okazało się że na roślinie są bardzo małe , czerwone żyjątka, prawdobodobnie roztocze. muchołowkę wrzuciłem na noc do wody żeby się utopiły, doniczkę wystawiłem za okno żeby to co zostało w glebie zamarzlo. Efekt jest taki, że pułapki, chociaż małe ale zaczynają się rozwijac i roslina ogólnie ma sie lepiej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 15 Stycznia 2008 Share Napisano 15 Stycznia 2008 (edytowane) No właśnie też mam jakieś żyjątka, których nikt niestety nie potrafi zidentyfikować :/ Ale jeżeli to sprawka tych owadów to nie wiem jakim cudem udało się rozwinąć jednej pułapce? Jeżeli Twój sposób może zadziałać to proszę o wyjaśnienie reczy dla mnie niezrozumiałej: Zrozumiałem, że należy wyciągnąć roślinę z torfu, włożyć do wody, a doniczkę na dwór? i czy nie łatwiej było by wszystko na raz do wody, a nie rozdzielać? Edytowane 15 Stycznia 2008 przez fawin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 15 Stycznia 2008 Share Napisano 15 Stycznia 2008 można tez cala doniczke do wody, ale wtedy duza częśc torfu wypłynie, zrobi sie błotko i ubrudzi roślinę. mam już spore doświadczenie z przesadzaniem muchołowek (1000 przesadziłem na pewno) więc jej to nie zaszkodziło. Jeżeli nie przesadzałeś muchołowek a chcesz zastosować moją metodę to lepiej włóz do wody z doniczką. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 15 Stycznia 2008 Share Napisano 15 Stycznia 2008 a liście mają być zanurzone? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 17 Stycznia 2008 Share Napisano 17 Stycznia 2008 To nie jest kwestia szkodników - pułapki usychają z powodu nieodpowiedniego oświetlenia. Niestety, zwykłe lampki biurkowe się do tego nie nadają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 17 Stycznia 2008 Share Napisano 17 Stycznia 2008 czyli mówisz, że na wiosnę roślina wydobrzeje, tzn. będzie wypuszczać rozwijające się pułapki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek__ Napisano 17 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2008 wiec chyba bede ja zimowal bo nie mam odpowiedniej zarowki do doswietlania Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siedlak Napisano 17 Stycznia 2008 Share Napisano 17 Stycznia 2008 Niestety obawiam się że na zimowanie jest już za późno... Ja swoje zacząłem zimować na początku grudnia i jakoś pod koniec, albo w środku marca zamierzam je wybudzić. Nie widzę sensu w tym żebyś teraz zaczął zimowanie, radził bym przeczekać i przezimować ją dopiero za rok, bo 2 miesiące zimowania to zbyt krótki okres jak na zimowanie muchołówki... Co do oświetlenia to lampka biurowa nie jest najlepszym rozwiązaniem. Po zdjęciach widać że są oświetlane zwykłą żarówką, a taka lampka ma za małą temperaturę barwową, sam stosuje żarówki o temp. barwowej 6500K i nie narzekam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 17 Stycznia 2008 Share Napisano 17 Stycznia 2008 Fawin - jak najbardziej, okresowo gorsze warunki oświetleniowe nie zabiją rośliny (oczywiście wszystko do czasu). Na wiosnę, przy dobrym oświetleniu (południowy/wschodni parapet, lub na zewnątrz) wszystko szybko wróci do normy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz13 Napisano 18 Stycznia 2008 Share Napisano 18 Stycznia 2008 Ja tez mam ten sam problem . Czyli wychodzi na to że to przez słabe oświetlenie ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi