Waleń Napisano 19 Stycznia 2008 Share Napisano 19 Stycznia 2008 to ja powiem tylko ze jak komuś się nie chce kombinować z oświetleniem to najprościej jest kupić żarówkę energooszczędną (kompakt zintegrowany)Philips tornado, sam jej używałem zeszłej zimy z całkiem niezłym skutkiem, do doświetlania rosiczek i ich siewek oraz jednej muchołówki i było dobrze. Pozdrawiam Waleń Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koma Napisano 19 Stycznia 2008 Share Napisano 19 Stycznia 2008 jej używałem zeszłej zimy z całkiem niezłym skutkiem, do doświetlania rosiczek i ich siewek oraz jednej muchołówki i było dobrze. A wybarwiały się odpowiednio? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszG Napisano 19 Stycznia 2008 Share Napisano 19 Stycznia 2008 Niestety obawiam się że na zimowanie jest już za późno... Ja swoje zacząłem zimować na początku grudnia i jakoś pod koniec, albo w środku marca zamierzam je wybudzić. Nie widzę sensu w tym żebyś teraz zaczął zimowanie, radził bym przeczekać i przezimować ją dopiero za rok, bo 2 miesiące zimowania to zbyt krótki okres jak na zimowanie muchołówki... Co do oświetlenia to lampka biurowa nie jest najlepszym rozwiązaniem. Po zdjęciach widać że są oświetlane zwykłą żarówką, a taka lampka ma za małą temperaturę barwową, sam stosuje żarówki o temp. barwowej 6500K i nie narzekam. Według mnie lepiej przezimować krotka niż wcale, roślina potrzebuje trochę odpoczynku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waleń Napisano 19 Stycznia 2008 Share Napisano 19 Stycznia 2008 A wybarwiały się odpowiednio? nie do końca ale troszkę, może to nie jest to co 2x58 przy 6-8tys k ale zawsze coś ma swoje 6500k a moc to zależnie od potrzeb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi