Skocz do zawartości

Fundamenty :)

szakes

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc

kupilem na allegro nasiona rosiczki drosera intermedia i wpadlem sobie na taki pomysl:

mam male (15l) akwarium, do akwarium wsypie torfu i zaleje woda destylowana (chcialem zrobic minitorfowisko) i na to wysypie moje nasionka, akwarium z kolei przykryje folią (gdzies czytałem ze lubi wilgoć)

czy ktos mi moze doradzic czy to dobry czy raczej zly pomysl

jezeli zly to co polecicie ?

pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co zauważyłem początkujący strasznie lubią utrudniać sobie hodowle :). Rosiczka nie potrzebuje dużej wilgotności żeby wykiełkować, wystarczy że wysypiesz nasiona na torf, a przykrywając wszystko folią zmniejszysz cyrkulacje powietrza i wszytko pokryje sie pleśnią. A po drugie nasiona tej rosiczki wymagają stratyfikacji.

Odnośnik do odpowiedzi

Szakes, to nie jest dobry pomysł. Ta rosiczka jest nasza rodzima, nie wiem czy u nas gdziekolwiek jest taka ogromna wilgotność powietrza. Poza tym jak zauważyli inni, strasznie utrudniasz sobie życie, a dodatkowo wcale dobrze tej rosiczec nie robisz.

Przepis na sukces: doniczka, plus kwaśny torf dobrze wymieszany, szczypta nasion, piec w niskiej temperaturze aż statyfikacja zadziała, a potem cieszyć się jak ciasto rośnie. :)

Odnośnik do odpowiedzi

i wyrosnie bez drozdzy ? ;)

a tak powaznie to :

1 co do tej stratyfikacji to moge wlozyc doniczke z nasionkami do lodowki i na ile ?

2 jezeli zamkne nasionka w lodowie to "odetne" ja od swiatla, czy to jakos wplynie na hodowle ?

3 co z podlewaniem w czasie stratyfikacji i po niej, czy moge lac wode bezposrednio na nasionka ?

4 na podloze torf wymieszny z czym, czy lepiej sam kwasny torf

dzieki za odpowiedzi i podpowiedzi w hodowli

Odnośnik do odpowiedzi

1- 4-8 tygodni, najlepiej 6-8

2- Ponoć trochę gorzej kiełkują, ale innego sposobu nie ma, zima sie już kończy.

3- Nie, podlewamy do podstawka, w czasie stratyfikacji wystarczy, że torf bedzie lekko wilgotny

4- Sam kwaśny torf, bez dodatków, nawozów itd

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.