szakes Napisano 15 Stycznia 2008 Share Napisano 15 Stycznia 2008 Czesc kupilem na allegro nasiona rosiczki drosera intermedia i wpadlem sobie na taki pomysl: mam male (15l) akwarium, do akwarium wsypie torfu i zaleje woda destylowana (chcialem zrobic minitorfowisko) i na to wysypie moje nasionka, akwarium z kolei przykryje folią (gdzies czytałem ze lubi wilgoć) czy ktos mi moze doradzic czy to dobry czy raczej zly pomysl jezeli zly to co polecicie ? pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszG Napisano 15 Stycznia 2008 Share Napisano 15 Stycznia 2008 Z tego co zauważyłem początkujący strasznie lubią utrudniać sobie hodowle . Rosiczka nie potrzebuje dużej wilgotności żeby wykiełkować, wystarczy że wysypiesz nasiona na torf, a przykrywając wszystko folią zmniejszysz cyrkulacje powietrza i wszytko pokryje sie pleśnią. A po drugie nasiona tej rosiczki wymagają stratyfikacji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xszymonx Napisano 15 Stycznia 2008 Share Napisano 15 Stycznia 2008 a dorosła roślina będzie wymagała zimowania Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 15 Stycznia 2008 Share Napisano 15 Stycznia 2008 Szakes, to nie jest dobry pomysł. Ta rosiczka jest nasza rodzima, nie wiem czy u nas gdziekolwiek jest taka ogromna wilgotność powietrza. Poza tym jak zauważyli inni, strasznie utrudniasz sobie życie, a dodatkowo wcale dobrze tej rosiczec nie robisz. Przepis na sukces: doniczka, plus kwaśny torf dobrze wymieszany, szczypta nasion, piec w niskiej temperaturze aż statyfikacja zadziała, a potem cieszyć się jak ciasto rośnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakes Napisano 16 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2008 i wyrosnie bez drozdzy ? a tak powaznie to : 1 co do tej stratyfikacji to moge wlozyc doniczke z nasionkami do lodowki i na ile ? 2 jezeli zamkne nasionka w lodowie to "odetne" ja od swiatla, czy to jakos wplynie na hodowle ? 3 co z podlewaniem w czasie stratyfikacji i po niej, czy moge lac wode bezposrednio na nasionka ? 4 na podloze torf wymieszny z czym, czy lepiej sam kwasny torf dzieki za odpowiedzi i podpowiedzi w hodowli Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 16 Stycznia 2008 Share Napisano 16 Stycznia 2008 1- 4-8 tygodni, najlepiej 6-8 2- Ponoć trochę gorzej kiełkują, ale innego sposobu nie ma, zima sie już kończy. 3- Nie, podlewamy do podstawka, w czasie stratyfikacji wystarczy, że torf bedzie lekko wilgotny 4- Sam kwaśny torf, bez dodatków, nawozów itd Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi