Skocz do zawartości

Pytań Kilka o budzenie/sen D. peltaty

koma

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę o niej poczytałem i jeśli to co przeczytałem to prawda to :

Gdzie Wy stawiacie swoje r. tarczowe, by miały te 15-20 stopni przy znacznym niebezpośrednim oświetleniu ?

Chwilowo nie mam świetlówek a żarówki,więc ciężko pewnie będzie mi znaleźć miejsce z takim przedziałem temperatury, bo żarówki ostro grzeją do 27 stopni .

Ogólnie to się zastanawiam, czy w pokoju nie ma więcej jak 20 stopni i gdzie ją postawić.

Mam takie więc oto pytanie, przekroczenie 20 stopni, według tego co czytałem, kończy się przejściem w bulwę, ale po jakim czasie wam się tak robiło - ile mam czasu na znalezienie odpowiedniej świetlówki ?

Czy może te 20 stopni to panikarska bzdura?

Odnośnik do odpowiedzi

szamanka napisał:
Moja tak zrobiła, zajeło jej to może dwa tygodnie, zakładając, że po prostu nie zdechła, miała ciut mniej niż 20*C

A ile zajmuje, zanim znów odrośnie z bulwy? I co jest do tego konieczne?

Stawiam ją na oknie osłaniam folią aluminiową od strony okna i nakierowuje żarówkę niebezpośrednio, szukam termometru- zobaczymy, co z tego będzie.

Nie chcę, by poszła spać dziadyga :-)

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak ja mam dwie rosiczki z bulw i jedną malutką. Trzymam je w tem poniżej 15 stopni i pięknie rosną są dość spore, jak usosną na maxa to dam fotki. Z tego co mi wiadomo gdy dostanie temp 20 stopni to rosiczka chowa się do bulwy, jest to odwrotny proces zimowanie, ponieważ w lato zimują a w zimę rosną. Z bulwy rosiczka wyrasta w przeciągu 1-1,5 tygodnia bynajmniej te moje.

Odnośnik do odpowiedzi

Co jak co ale peltaty u mnie rosną z innymi roślinkami :)

A reszta bulwiastych jest w piwnicy ( w terrarium)

A teraz jak jak nie masz co z nimi zrobić to trzeba terra w pokoju zrobić :) '

Z lodówki i terra :)

Tj. Z lodówki rura dajesz zimne powietrze do terra i jest ok :) jeszcze nie próbowałem takiego zrobić ale słyszałem o takich :) wiec jak masz stara lodówkę to niema problemu :)

Ew jakieś inne chłodzenie ale tu już niewiem co i jak można dać :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Spoko w końcu poszła spać .... lekko ponad 22,5 stopnia dziś zmierzyłem bo przyszedł termometr, zajęło jej to 1,5 tygodnia. został zielony badyl....

W nocy pewnie zimniej bo to przy samym oknie....

No nic niech trochę pośpi wybudzę ja w lepszych czasach.....

Ale chętnie Waleń bym zobaczył twój schemat na jakiejś fotce w działaniu. Do ilu schodzisz i przy którym module z tego sklepu?

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

A jak się zapewni peltacie temperaturę poniżej 20 stopni przez cały czas to ona nie musi przechodzić zimowania ??? Co mam zrobić jak obok dużej peltaty wyrosła malutka wysokość ok 1 cm ???

Odnośnik do odpowiedzi

karol_187 napisał:
A jak się zapewni peltacie temperaturę poniżej 20 stopni przez cały czas to ona nie musi przechodzić zimowania ????

Ta ona właśnie jako jedna z niewielu bulwiastych nie potrzebuje spoczynku z tego, co czytałem.

A swoją drogą moja jest w bulwie i ma taki wystawiony 1-cm dzyndzelek zielony... po co jej to ?

Zdecydować się nie może czy jak :D

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.