koma Napisano 18 Stycznia 2008 Share Napisano 18 Stycznia 2008 Trochę o niej poczytałem i jeśli to co przeczytałem to prawda to : Gdzie Wy stawiacie swoje r. tarczowe, by miały te 15-20 stopni przy znacznym niebezpośrednim oświetleniu ? Chwilowo nie mam świetlówek a żarówki,więc ciężko pewnie będzie mi znaleźć miejsce z takim przedziałem temperatury, bo żarówki ostro grzeją do 27 stopni . Ogólnie to się zastanawiam, czy w pokoju nie ma więcej jak 20 stopni i gdzie ją postawić. Mam takie więc oto pytanie, przekroczenie 20 stopni, według tego co czytałem, kończy się przejściem w bulwę, ale po jakim czasie wam się tak robiło - ile mam czasu na znalezienie odpowiedniej świetlówki ? Czy może te 20 stopni to panikarska bzdura? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 18 Stycznia 2008 Share Napisano 18 Stycznia 2008 Moja tak zrobiła, zajeło jej to może dwa tygodnie, zakładając, że po prostu nie zdechła, miała ciut mniej niż 20*C Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koma Napisano 18 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2008 Moja tak zrobiła, zajeło jej to może dwa tygodnie, zakładając, że po prostu nie zdechła, miała ciut mniej niż 20*C A ile zajmuje, zanim znów odrośnie z bulwy? I co jest do tego konieczne? Stawiam ją na oknie osłaniam folią aluminiową od strony okna i nakierowuje żarówkę niebezpośrednio, szukam termometru- zobaczymy, co z tego będzie. Nie chcę, by poszła spać dziadyga :-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecio Napisano 19 Stycznia 2008 Share Napisano 19 Stycznia 2008 Więc tak ja mam dwie rosiczki z bulw i jedną malutką. Trzymam je w tem poniżej 15 stopni i pięknie rosną są dość spore, jak usosną na maxa to dam fotki. Z tego co mi wiadomo gdy dostanie temp 20 stopni to rosiczka chowa się do bulwy, jest to odwrotny proces zimowanie, ponieważ w lato zimują a w zimę rosną. Z bulwy rosiczka wyrasta w przeciągu 1-1,5 tygodnia bynajmniej te moje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 19 Stycznia 2008 Share Napisano 19 Stycznia 2008 Co jak co ale peltaty u mnie rosną z innymi roślinkami A reszta bulwiastych jest w piwnicy ( w terrarium) A teraz jak jak nie masz co z nimi zrobić to trzeba terra w pokoju zrobić ' Z lodówki i terra Tj. Z lodówki rura dajesz zimne powietrze do terra i jest ok jeszcze nie próbowałem takiego zrobić ale słyszałem o takich wiec jak masz stara lodówkę to niema problemu Ew jakieś inne chłodzenie ale tu już niewiem co i jak można dać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waleń Napisano 19 Stycznia 2008 Share Napisano 19 Stycznia 2008 (edytowane) możesz spróbować schłodzić terra ogniwami peltiera artykuł na wikipedi sklepik P.S. a tu wykonałem mały schemacik jak wykonać taką chłodnicę Edytowane 19 Stycznia 2008 przez Waleń Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koma Napisano 31 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2008 Spoko w końcu poszła spać .... lekko ponad 22,5 stopnia dziś zmierzyłem bo przyszedł termometr, zajęło jej to 1,5 tygodnia. został zielony badyl.... W nocy pewnie zimniej bo to przy samym oknie.... No nic niech trochę pośpi wybudzę ja w lepszych czasach..... Ale chętnie Waleń bym zobaczył twój schemat na jakiejś fotce w działaniu. Do ilu schodzisz i przy którym module z tego sklepu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol_187 Napisano 4 Marca 2008 Share Napisano 4 Marca 2008 A jak się zapewni peltacie temperaturę poniżej 20 stopni przez cały czas to ona nie musi przechodzić zimowania ??? Co mam zrobić jak obok dużej peltaty wyrosła malutka wysokość ok 1 cm ??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koma Napisano 4 Marca 2008 Autor Share Napisano 4 Marca 2008 A jak się zapewni peltacie temperaturę poniżej 20 stopni przez cały czas to ona nie musi przechodzić zimowania ???? Ta ona właśnie jako jedna z niewielu bulwiastych nie potrzebuje spoczynku z tego, co czytałem. A swoją drogą moja jest w bulwie i ma taki wystawiony 1-cm dzyndzelek zielony... po co jej to ? Zdecydować się nie może czy jak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi