Skocz do zawartości

Skoczogonki

RobinCook

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie zauważyłem w moim terra te małe świństwa. Zidentyfikowałem je i zernąłem na liste preparatów. Czy jest jeszce coś oprócz Basudin 600EW bo w mojej miejscowości jest proble z tym środkiem. A może wy macie dostęp do niego??

Odnośnik do odpowiedzi

To się niezmiernie cieszę tylko zastana wimnie jedno dlaczego w takim razie temacie o środkach ochrony owadożerów jest wymieniony skoczogonek i Basudin 600EW?? Mimo mojego dodatkowego pytania jestm spokojniejszy.

Odnośnik do odpowiedzi

Potrafią czasem zaszkodzić, głównie siewkom, ale tylko gdy są w zbyt dużej ilości, normalnie odżywiają się torfem, obumarłymi liśćmi itd

Sposób bez latania po sklepach to wstawienie doniczki do wody na godzinkę, dwie, tak by lustro wody było powyżej poziomu ziemi, skoczogonki wypłyną w większości a powierzcznię, wtedy zlewamy je z wodą

A środki chemiczne jakie wyszperałam to METHOMEX 200 SL i ORTHENE 75 SP

Odnośnik do odpowiedzi

Sposób z wodą jedynie ograniczy ich liczebność. Chciałem sie kiedyś ich pozbyć z zakładanej właśnie hodowli Doniczkowców. Pojedynczo umieszczałem czyste robaki (doniczkowce) w pojemniku z wodą, nową przygotowaną ziemię sparzyłem w całości wrzątkiem. Pojemnik był nowy. Wypłukane dokładnie robaki umieściłem w praktycznie sterylnej nowej hodowli i po dość krótkim (2-3 tygodnie) czasie na wykładanym pokarmie pojawiły się od nowa w coraz większej ilości Skoczogonki. Jedyne co wymyśliłem, to, że przetrwały w postaci jaj w przewodach pokarmowych Doniczkowców.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.