michal_krasnik Napisano 20 Stycznia 2008 Share Napisano 20 Stycznia 2008 Witam, mam taki problem - posadziłem na jesień rosiczki spatulate i capensis, ale bardzo powoli rosną, mają po 2-3 listki i mało co ich widać. Jaki może być tego problem - czyżby oświetlenie? Ostatnio zacząłem doświetlać lampką ale nie wiem czy coś to da. Mam jeszcze świetlkówkę, warto spróbować. Rok temu jak posadziłem na wiosnę swoje pierwsze rosiczki to rosły dużo szybciej. Proszę o pomoc, z góry dziękuję, pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathis Napisano 20 Stycznia 2008 Share Napisano 20 Stycznia 2008 Czy my mowimy o sadzeniu czy o sianiu. Jesli to byl wysiew to jakos mnie to nie dziwi Raz sie trafia swiezsze nasiona, szybciej wzejda kielki i tyle, a innym razem kielkowanie zajmuje troche czasu. Maluszki swoje dokarmiam pylkiem kwiatowym przetartym razem z wysokobialkowym pokarmem dla rybek- takie tyci porcjunie raz na miesiac od 2 listka owadozernego. Zauwazylam ze wtedy rosna szybciej troche. No a swiatlo to swoja droga. O tej porze roku parapet dla mlodych siewek to za malo. pozdrawiam S Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 21 Stycznia 2008 Share Napisano 21 Stycznia 2008 Michał u mnie jest to samo . Ale dowiedziałem się że niema co się martwić, ważne że w ogóle wzeszły i że żyją. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_krasnik Napisano 21 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2008 Sathis możesz mi napisać jaki dokładnie pokarm kupujesz pokarm yen dla rybek i jak to przyrządzasz? Z góry dzięki, pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damianus Napisano 21 Stycznia 2008 Share Napisano 21 Stycznia 2008 Ja siewki dokarmiam samym pyłkiem kwiatowym. Naprawdę widac różnice. Należy uważać, ponieważ pyłek szybko plesnieje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 21 Stycznia 2008 Share Napisano 21 Stycznia 2008 A to jest ważne jaki to pyłek ?? Pytam sie gdyż mój dziadek jest pszczelarzem i chyba pyłku to mu nie brakuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_krasnik Napisano 21 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2008 Proszę się nie śmiać, ale jestem początkującym hodowcą. Skąd bierzecie ten pyłek kwiatowy ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damianus Napisano 21 Stycznia 2008 Share Napisano 21 Stycznia 2008 (edytowane) Skąd bierzecie ten pyłek kwiatowy ? Teraz kupuje na Allegro a wiosną i latem od pszczelarzy. Edytowane 21 Stycznia 2008 przez Damianus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek0018 Napisano 21 Stycznia 2008 Share Napisano 21 Stycznia 2008 Ja moje maluszki dokarmiam: siewki- 10dni do ok2miesięcy bardzo rozdrobniona(niczym pyłek) karma dla rybek. po ok 2 miesiącach-muszki owocówki lub inne małe stworki duże roslinki-duże :)muchy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 22 Stycznia 2008 Share Napisano 22 Stycznia 2008 Damianus - obojętnie jaki ? I Jak karmisz rosiczki ?? Po prostu rozsypujesz czy jak ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damianus Napisano 22 Stycznia 2008 Share Napisano 22 Stycznia 2008 Ja kupuje pyłek w formie obnóży. Są one jednak za duze dla siewek, wiec igłą odrobine przenosze na liscie rosliny. Tak jak pisałem nie moze on lezec na torfie, poniewaz szybko plesnieje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_krasnik Napisano 22 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2008 Mam kolejne pytanie dotyczące oświetlenia. Oświetlam rosiczki świetlówką tylko nie wiem na jakiej wysokości ją trzymać. Dobrze będzie, jeżeli oświetlam od 15 do 22 powiedzmy z pół godzinną przerwą? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damianus Napisano 23 Stycznia 2008 Share Napisano 23 Stycznia 2008 Dobrze będzie, jeżeli oświetlam od 15 do 22 powiedzmy z pół godzinną przerwą? Tak. Świetlówka powinna znajdowac sie na wysokosci 20 cm nad roslinami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 23 Stycznia 2008 Share Napisano 23 Stycznia 2008 Dobrze będzie, jeżeli oświetlam od 15 do 22 powiedzmy z pół godzinną przerwą? Bez sensu, nawet o 16 jest całkiem jasno, zacznij oświetlać później a bez przerwy, tym bardziej, że dzień coraz dłuższy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_krasnik Napisano 23 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2008 Tak. Świetlówka powinna znajdowac sie na wysokosci 20 cm nad roslinami. Ja mam małą świetlówkę, ok. 30 cm długości to trzymam troszkę niżej nad roślinkami ok. 13 cm, ale wydziela ona mało ciepła i raczej wszystko jest OK. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi