Skocz do zawartości

Powolny Wzrost Rosiczek - Problem Oświetlenia ?

michal_krasnik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam taki problem - posadziłem na jesień rosiczki spatulate i capensis, ale bardzo powoli rosną, mają po 2-3 listki i mało co ich widać. Jaki może być tego problem - czyżby oświetlenie? Ostatnio zacząłem doświetlać lampką ale nie wiem czy coś to da. Mam jeszcze świetlkówkę, warto spróbować. Rok temu jak posadziłem na wiosnę swoje pierwsze rosiczki to rosły dużo szybciej. Proszę o pomoc, z góry dziękuję, pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Czy my mowimy o sadzeniu czy o sianiu. Jesli to byl wysiew to jakos mnie to nie dziwi :) Raz sie trafia swiezsze nasiona, szybciej wzejda kielki i tyle, a innym razem kielkowanie zajmuje troche czasu. Maluszki swoje dokarmiam pylkiem kwiatowym przetartym razem z wysokobialkowym pokarmem dla rybek- takie tyci porcjunie raz na miesiac od 2 listka owadozernego. Zauwazylam ze wtedy rosna szybciej troche.

No a swiatlo to swoja droga. O tej porze roku parapet dla mlodych siewek to za malo.

pozdrawiam

S

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupuje pyłek w formie obnóży. Są one jednak za duze dla siewek, wiec igłą odrobine przenosze na liscie rosliny. Tak jak pisałem nie moze on lezec na torfie, poniewaz szybko plesnieje.

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze będzie, jeżeli oświetlam od 15 do 22 powiedzmy z pół godzinną przerwą?

Bez sensu, nawet o 16 jest całkiem jasno, zacznij oświetlać później a bez przerwy, tym bardziej, że dzień coraz dłuższy

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.