Bialy2007 Napisano 23 Stycznia 2008 Share Napisano 23 Stycznia 2008 Witam kupiłem sobie małą szklarenkę i chcę zrobić z niej małe terra. Ma ono wymiary szer. 22cm dł. 35cm wys. 18cm. I jak myślicie jakie roślinki tam dać sobie? I jakie wybrać rozwiązanie dać tam torfu i posadzić jakieś roślinki czy zalać destylką i kermazyt(proszę o poprawienie jeśli źle napisałem mam z tym problem ). Jeśli możecie zaproponujcie mi coś. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 23 Stycznia 2008 Share Napisano 23 Stycznia 2008 Mam podobne do twojego (wymiarami) tylko że jest to trapez. Ja ogólnie myślę że nie opłaca ci się wkładać tam torf. Ja do moje włożę keramzyt i zaleje go wodą (może być zwykła) i chcę tam dać dzbanki (narazie 2 ) i inne rośliny ale np. Rosiczkę ale która wymaga takiej wilgotności. Na twoim miejscu zrobił był to samo . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 23 Stycznia 2008 Share Napisano 23 Stycznia 2008 Jeżeli zrobisz jak piszesz, to wyjdzie Ci bajoro, które wcale nie będziesz mógł kontrolować w żaden sposób. Wsadź tam rośliny w doniczkach i nie wydziwiaj, bo z tak małym terrarium to niczego zdziałać się nie da. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bialy2007 Napisano 23 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2008 A jakie rośliny proponujecie ? Możecie napisać takie żeby się tam zmieściły Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 23 Stycznia 2008 Share Napisano 23 Stycznia 2008 (edytowane) Mam zamiar dodać do mojego Nepenhtes ventrata i hookeriana , słyszałem też że drosera paradoxa lubi wilgoć, ale jeszcze nie testowałem . Tak w ogóle to tak mi wyszło http://tomislav1s.fotosik.pl/albumy/356411.html. Co wy na to ? Wszystko było robione samemu oprócz akwa. Edytowane 24 Stycznia 2008 przez tomislav1ster Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neko Napisano 23 Stycznia 2008 Share Napisano 23 Stycznia 2008 No to zależy przeca od twojego gustu ;-) dzbanki się raczej nie zmieszczą, mnie osobiscie sie podoba gdy w takim czymś znajduja się rośliny pochodzące mniej wiecej z tego samego rejonu, jak sie ma taką świadomość to wydaje się lepiej skomponowane;-) Jeśli chodzi o podłoże to przydatne bylo by żebyś z tyłu gdzieś np jeden rog wysypał żwirkiem czy keramzytem (ale nie tak zeby bylo go widac od góry) żebyś mógł przez tylnią szybkę patrzeć jaki jest poziom wody. ja gdybym miał takie posadził bym chyba D madagascarensis i jakieś roślinki podmokłych rejonów i patrzył jak sie tam zycie samo toczy ;-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nepenthes Napisano 10 Sierpnia 2008 Share Napisano 10 Sierpnia 2008 genlisee, helamfory albo małe, powoli rosnące dzbanki (np. N. lowii) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 10 Sierpnia 2008 Share Napisano 10 Sierpnia 2008 jesli to jest taka szklarenka jak mysle to dalbym tam jakies plywacze i raczej nic innego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bialy2007 Napisano 10 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2008 Nepenthes widzisz kiedy ostatni post był napisany?? 23 Stycznia. Chyba pomoc już mi nie będzie potrzebna A maklerw ty też nie popatrzałeś Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi