koma Napisano 25 Stycznia 2008 Share Napisano 25 Stycznia 2008 Został mi ukorzeniacz, chciałem spróbować rozsadzić całkiem dużego gianta. Obtoczyłem listek w tym, położyłem na torf by był przyciśnięty, myślałem, że skoro tam są substancję przeciwgrzybicze i stymulujące, będzie lepiej. Niestety liscie umoczone w tym szybciej sczerniały ... jak nieobtoczone (jeszcze zielone) , próby nie wielkie, więc nie wyciągam wniosków. Ale : 1) czy ukorzeniacz i światło może siebie nie lubią i to przez to ? 2) ktoś próbował? 3) polecacie? 4) alternatywne formy wspomagania procesu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 25 Stycznia 2008 Share Napisano 25 Stycznia 2008 Zamiast "obtaczać" cały liść trzeba zanurzyć w ukorzeniaczu tylko końcówkę liścia (tą, która będzie umieszczona w podłożu). Nie przygniatamy też zbyt mocno do podłoża, torf powinien być wodnisty. Ważnym czynnikiem jest też światło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 26 Stycznia 2008 Share Napisano 26 Stycznia 2008 Ja robie tak: zanurzam końcówkę liścia w destylce ,następnie w ukorzeniaczu. Tak przygotowana sadzonkę kładę na spulchnionym torfie. Oczywiście ukorzeniacz do roślin o nie zdrewniałych częsciach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
banderas Napisano 29 Kwietnia 2008 Share Napisano 29 Kwietnia 2008 A czy ten ukorzeniacz w ogóle jest potrzebny? Ja próbuje bez i zobaczymy co z tego wyjdzie. A jeśli jest potrzebny to jaki... nazwa? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 29 Kwietnia 2008 Share Napisano 29 Kwietnia 2008 Nie jest potrzebny. Nazwa: UKORZENIACZ B sadzonki zielne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 29 Kwietnia 2008 Share Napisano 29 Kwietnia 2008 Ja w tej chwili probuje ukorzeniać auksynami (2,4D i IAA) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
banderas Napisano 29 Kwietnia 2008 Share Napisano 29 Kwietnia 2008 A można po prostu wrzucić do słoika z wodą destylowana, tak jak to tu na forum wyczytałem o rosiczkach? Czy to za mokro? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quintessence Napisano 30 Kwietnia 2008 Share Napisano 30 Kwietnia 2008 mozna tez tak ;p Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi