szamanka Napisano 29 Stycznia 2008 Share Napisano 29 Stycznia 2008 Nie, po prostu właściwie każde źródło swiatła wydziela choć trochę ciepła i rośliny muszą być na tyle daleko by się im liscie nie nagrzewały, no bo wtedy na pewno sie spalą, poza tym przypadkiem nie ma takiej opcji, by swiatło świetlówki przyfajczyło liście Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 29 Stycznia 2008 Share Napisano 29 Stycznia 2008 Ja jak jeszcze nie miałem terrarium używałem tej samej żarówki do obydwu gatunków. Teraz świetlówka kompaktowa zintegrowana świeci jakieś 20 cm do 25 cm nad rosiczkami a 40 cm od dzbaneczników. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vivaldi_V1 Napisano 29 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2008 A czy zbyt mocne oświetlenie może zaszkodzić roślinkom? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 29 Stycznia 2008 Share Napisano 29 Stycznia 2008 Wydaję mi się że nie, na pewno nie spowoduje tego żarówka którą ci pokazałem ani taką którą ty chcesz kupić . A jeżeli chodzi o naturalne to może. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 29 Stycznia 2008 Share Napisano 29 Stycznia 2008 A czy zbyt mocne oświetlenie może zaszkodzić roślinkom? Czytaj ze zrozumieniem !! Już pisałam o tym w tym temacie. Za ostre słońce szkodzi, ale sztuczne oświetlenie nigdy nie jest za ostre. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vivaldi_V1 Napisano 30 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2008 Czyli lepiej więcej niż za mało??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 30 Stycznia 2008 Share Napisano 30 Stycznia 2008 Zależy czego ?? Jeżeli chodzi o sztuczne światło to więcej a jeżeli o słonce to zależy o jaką roślinę pytasz ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vivaldi_V1 Napisano 30 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2008 (edytowane) chodziło mi o sztuczne źródło światła:) szukałem dzzisiaj jakiś świetlówek kompaktowych 4000-6500 k i nic nie znalazłem same 2700K to chyba lepiej takie niż wacale co nie??? Edytowane 30 Stycznia 2008 przez Vivaldi_V1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 30 Stycznia 2008 Share Napisano 30 Stycznia 2008 Ano lepszy rydz niż nic. Jak chcesz wiecej niż 2700K to najszybciej najdziesz w sklepach związanych z branżą fotograficzną albo na allegoro w dziale fotografia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 30 Stycznia 2008 Share Napisano 30 Stycznia 2008 No ja też nigdzie nie umiałem tego znaleść. Byłem w sklepie elektronicznym, castoramie. Dostałem ją dopiero w jednym sklepie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vivaldi_V1 Napisano 4 Lutego 2008 Autor Share Napisano 4 Lutego 2008 Witam Chciałem poinformować żę po zmienieniu żarówki 9W na 20W (kompaktowe zintegrowane) ilość płynu na rosiczce się zwiększyła:) POZDRAWIAM i Dziękuje za pomoc:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szerszen Napisano 4 Marca 2008 Share Napisano 4 Marca 2008 ja mam swietlówke 30w w odleglosci od roslin 20cm nic sie nie stanie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 4 Marca 2008 Share Napisano 4 Marca 2008 tez tak miałam, ale nałozyłam na moją rosiczke kubek jednorazowy i od razu zaczela puszczac ciecz tak więc zwiększyłam wilgotnosc i temperature i teraz jest ok Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi