Skocz do zawartości

Przechowywanie Nasion

Arcio05

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zastanawia mnie, jak Wy przechowujecie nasiona roślin. Znalazłem jeden temat, ale tam pisze tylko o trzymaniu nasion w papierowym opakowaniu w lodówce. Mam trochę nasionek i zastanawiam się gdzie je trzymać. Mam nadzieję, że podzielicie się swoimi sposobami.

Pozdrawiam, Arcio05

Odnośnik do odpowiedzi

Co do azotu to jedyny problem jest taki że jest trudność z jego stosowaniem, co do temperatury to chyba nie skoro z powodzeniem stosują go organizacje zajmujące się przechowywaniem nasionek "dla następnych pokoleń"

Odnośnik do odpowiedzi

przechowywanie w lodówce na pewno spowolni metabolizm nasion. suche nasiona zużywają niewielkie ilości tlenu (trudno to nawet zmierzyć) ale zawsze coś. a jak zuzywają tlen to znaczy, że produkują energię a to znaczy że zużywaja materiały zapasowe. a im bardziej to robią, tym krócej będą miały zdolność kiełkowania.

Ciekły azot mógłby być, na pewno lepsze rozwiązanie niż schowanie do zamrażarki. W ciekłym azocie są przetrzymywane nasiona rzadkich roślin, wtedy się nie starzeją. Tylko trzeba umiejętnie rozmrozić.

W ciekłym azocie mozna też trzymać komórki zwierzece w labolatoriach in vitro.

Ciekły azot jest jednak chyba ciutke za zimny

raczej nie, przy zamrażaniu komórek to lód może się okazać zbyt "ciepły" i wytworzą się kryształki lodu.a ciekły azot jest tak zimny nie kryształki nie zdarzą powstać.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.