Arcio05 Napisano 27 Stycznia 2008 Share Napisano 27 Stycznia 2008 Witam Zastanawia mnie, jak Wy przechowujecie nasiona roślin. Znalazłem jeden temat, ale tam pisze tylko o trzymaniu nasion w papierowym opakowaniu w lodówce. Mam trochę nasionek i zastanawiam się gdzie je trzymać. Mam nadzieję, że podzielicie się swoimi sposobami. Pozdrawiam, Arcio05 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 28 Stycznia 2008 Share Napisano 28 Stycznia 2008 Myślę, że przechowywanie nasion w odpowiednio pozaginanej kartce papieru i do tego w lodówce, to jedyna stuteczna metoda. Ewntualnie jeszcze wrzucić do woreczka strunewego. Co tutaj więcej wymyślać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waleń Napisano 28 Stycznia 2008 Share Napisano 28 Stycznia 2008 Jeśli masz taką możliwość to możesz je zanurzyć w kadzi z ciekłym azotem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 28 Stycznia 2008 Share Napisano 28 Stycznia 2008 Ciekły azot jest jednak chyba ciutke za zimny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waleń Napisano 30 Stycznia 2008 Share Napisano 30 Stycznia 2008 Co do azotu to jedyny problem jest taki że jest trudność z jego stosowaniem, co do temperatury to chyba nie skoro z powodzeniem stosują go organizacje zajmujące się przechowywaniem nasionek "dla następnych pokoleń" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 30 Stycznia 2008 Share Napisano 30 Stycznia 2008 przechowywanie w lodówce na pewno spowolni metabolizm nasion. suche nasiona zużywają niewielkie ilości tlenu (trudno to nawet zmierzyć) ale zawsze coś. a jak zuzywają tlen to znaczy, że produkują energię a to znaczy że zużywaja materiały zapasowe. a im bardziej to robią, tym krócej będą miały zdolność kiełkowania. Ciekły azot mógłby być, na pewno lepsze rozwiązanie niż schowanie do zamrażarki. W ciekłym azocie są przetrzymywane nasiona rzadkich roślin, wtedy się nie starzeją. Tylko trzeba umiejętnie rozmrozić. W ciekłym azocie mozna też trzymać komórki zwierzece w labolatoriach in vitro. Ciekły azot jest jednak chyba ciutke za zimny raczej nie, przy zamrażaniu komórek to lód może się okazać zbyt "ciepły" i wytworzą się kryształki lodu.a ciekły azot jest tak zimny nie kryształki nie zdarzą powstać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi