Skocz do zawartości

Muchołówka a przynęty wędkarskie

Vivaldi_V1

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 30
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ja znalazłem świetny sposób na karmienie i to bez robaków- po prostu daję pokarm dla rybek w płatkach. Muchołówki się całkiem zamykają- nie wiem, może wyczuwają chemicznie że jedzonko :D - a rosiczkom nic nie ucieka i wszystko rośnie jak szalone nawet jak nie mają aż tak dużo światła, bo to pokarm wysokobiałkowy. Także śmiało moge polecić tę metodę.

Odnośnik do odpowiedzi

No ja też nie wiem, ale moje sie wszystkie zamykały a później zaczynały rosnąć ja szalone :D

PS Moze chodzi o ruch w pułapce- ja jak kiedys karmiłem muchołówki mięsem, to po "nakarmieniu" trzeba było jeszcze poruszać w środku jakąś wykałaczką czy igłą, żeby roslina miała sygnał, że to żyje.

Odnośnik do odpowiedzi

No ja też nie wiem, ale moje sie wszystkie zamykały a później zaczynały rosnąć ja szalone :D

PS Moze chodzi o ruch w pułapce- ja jak kiedys karmiłem muchołówki mięsem, to po "nakarmieniu" trzeba było jeszcze poruszać w środku jakąś wykałaczką czy igłą, żeby roslina miała sygnał, że to żyje.

Ja zaciskałem lekko pułapkę, przez jakieś 30 sek lekko palcami... Może muchołówki nie lubią rozwielitek :P

i potem wymiotują...

Odnośnik do odpowiedzi

a dawałeś pokarm dla rybek suchy czy zwilżony? muchołowka reaguje też na bodziec chemiczny, z suchym pokarmem mogla mieć problem żeby posmakować co dostała.i mogła stwierdzić ze to ani się nie rusza ani nie jest "smaczne" wiec trzeba to wypluć. To że reaguje na bodziec chemiczny sprawdziłem na swoich muchołowkach.bawiłem się nawozem do kwiatów, zaobserwowałem, że jezeli do pułapki da się parę kropel wody z nawozem to pułapka sie zamyka. nie od podania tych kropli ale poźniej. musze to zbadac dokladniej ;)

Odnośnik do odpowiedzi

a dawałeś pokarm dla rybek suchy czy zwilżony? muchołowka reaguje też na bodziec chemiczny, z suchym pokarmem mogla mieć problem żeby posmakować co dostała.i mogła stwierdzić ze to ani się nie rusza ani nie jest "smaczne" wiec trzeba to wypluć. To że reaguje na bodziec chemiczny sprawdziłem na swoich muchołowkach.bawiłem się nawozem do kwiatów, zaobserwowałem, że jezeli do pułapki da się parę kropel wody z nawozem to pułapka sie zamyka. nie od podania tych kropli ale poźniej. musze to zbadac dokladniej ;)

Suchy jak pieprz... może tędy droga ....

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, nie trzeba znać nazwy, wystarczy poprosić o pokarm dla welonów, a tego jest mnóstwo w sklepach.

hmmm a czy związki zawarte w tym pokarmie służace do tego aby rybki się dobrze wybarwialy nie zaszkodzi roślinkom???

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm a czy związki zawarte w tym pokarmie służace do tego aby rybki się dobrze wybarwialy nie zaszkodzi roślinkom???

Ja podejrzewam że nie powinno to zaszkodzić roślinkom. może i rośliny się ładnie wybarwią hehehe :P

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

kupiłem pokarm dla welonów i dałem go rosiczce tak na próbe i zobaczyłem żę roślinka owinęła liściem ten pokarm więc musiała poczuć żę to coś dobrego:):) Jak narazie pozytywnie:) Dodam żę pokarm był zmoczony lekko wodą:)

Odnośnik do odpowiedzi

tez zaczalem sie bawic w dawanie rosiczkom pokarmu dla rybek. mam pokarm w płatkach, mocze go w wodzie i małe ilości daje rosiczkom. prawie wszystkie się zwinęły :) chyba im smakuje. na suche płatki też reagują ale słabiej.

dałem 4 muchołowkom troche namoczonych płatków, 2 pułapki sie zamknęły i zaczęły trawić , dwie nie.

Nie wiem jakie substancje powodują wybarwianie się rybek, jedną z nich jest karoten. On akurat nie powinien szkodzić roślinom.

w sklepie był też pokarm który "nie powoduje zaparć", miałem go kupić ale był droższy niż zwykły. Ciekawe czy taki 'specjalny' pokarm bardziej by rosiczkom smakowal ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.