Skocz do zawartości

Jak Bardzo Drosera Prolifera Nadaje Sie Do Terra...

koma

Rekomendowane odpowiedzi

No słyszałem, że Drosera prolifera i Adela nadaje się do terra a kwiatek mi tu sieje gammae wątpliwości na forum więc nowy temat...

Terrarium jest wysokie 60 cm u góry wiszą dzbanki, wilgotność jeszcze nie ustabilizowana ale z założenia >60 do >90 może się trafiać..

Ma zimny i ciepły kącik... Na dole keramazyt. 2 świetówki x 15 W + żarówa Day glo w ciepłym kąciku....

Też będziecie odradzać?

Co jeszcze doradzicie z rosiczek? Wiem, że w ogólności to zły pomysł ale nie wierzę, że jakiejś nie ma co by się nadawała :-)

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w terrariach trzymam rózne rosiczki pigmejskie i tropikalne :) Ostatnio nawet D. peltatę wsadziłem i dobrze rośnie, warunki podobne do Twoich (temperatura 20-22*C)

Odnośnik do odpowiedzi

To gratuluje pomysłu w 70-90 % wilgotności :) no cóż życzę zdrowia pigmejkom [*]

Nie no ja widzę, że moje rosiczki po 2 dniach wyszły w gorszym stanie jak weszły.... i je wywaliłem z terrarium i dlatego się pytam ..

. Rzęski bez soków i wymęczone ..... nawet na mało wymagających gatunkach...

Na zewnątrz dużo lepiej im.

Odnośnik do odpowiedzi

Dla pigmejek wysoka wilgotność równoważna z zgniciem. Co do prolifery to jak najbardziej do paladium o przy 80% wilgotności zaczyna sie jej hodowla :) ale na pewno nie dawja jej na dół bo 60cm od światła dla rosiczek to będzie porażka.

Odnośnik do odpowiedzi

Dla pigmejek wysoka wilgotność równoważna z zgniciem. Co do prolifery to jak najbardziej do paladium o przy 80% wilgotności zaczyna sie jej hodowla :) ale na pewno nie dawja jej na dół bo 60cm od światła dla rosiczek to będzie porażka.

Świetlówki są wpuszczone w dół w terrarium, w otoczkach gumowych na stykach... układ startująco-żarzący poza terra więc spokojna głowa raczej.... nie będzie tak źle ze światłem....

Odnośnik do odpowiedzi

no chyba wrecz przeciwnie światło od dołu wogóle nie dotrze do pigmejek, a dla dzbaneczników wydaje mi się to również nie najlepszym rozwiązaniem, no ale można zawsze zaryzykować i spróbować. W naturze słońce zawsze świeci od góry :)

Odnośnik do odpowiedzi

no chyba wrecz przeciwnie światło od dołu w ogóle nie dotrze do pigmejek, a dla dzbaneczników wydaje mi się to również nie najlepszym rozwiązaniem, no ale można zawsze zaryzykować i spróbować. W naturze słońce zawsze świeci od góry :)

W dół znaczy wertykalnie :-) na większość wysokości terarium

\\ Wnioski z doświadczenia które trzeba było przerwać .... ( trwało 1,5 doby)

rosiczka (jaka by nie była) + fogger --> sam fogger :-)

I prolifiera trafiła na orion....

Może jak odżyje wrócę do próby ....

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.