Skocz do zawartości

Dziwne Uśpienie Po Przesadzce

ryba

Rekomendowane odpowiedzi

Generalnie nawet w środku zimy, gdy roślinka zdawała się lekko zimować, cały czas wypuszczała nowe pułapki. Gdy dni zaczęły się wydłużać, rozjaśniło się trochę i ociepliło, pułapki wyrastały coraz szybciej. Jakiś czas temu z powodu pleśni na torfie przesadziłem muchołówkę do nowej, dużej doniczki. Od tamtego czasu pułapki przestały się w ogóle wytwarzać. Gdy przesadzałem, z muchołówki wystawał już zaczątek kolejnego listka - ale od tamtego czasu chyba w ogóle nie podrósł, a jeśli już to baaardzo mało, niezauważalnie.

Aktualne liście i pułapki w ogóle się nie zmieniły, jeden listek który był długi na 2 cm ale pułapka nie rozwinięta, pozostał do tej pory tak jak był, zero rozwoju, muchołówka jakby stanęła w czasie - zero zmian, nawet żadna pułapka nie przestała gnić, czernieć, żaden listek nie oklapł.

Czy muchołówka jest w jakiś sposób uszkodzona ? Czy takie zachowanie zdarza się po przesadzaniu i czy jest groźne ?

Odnośnik do odpowiedzi

No chętnie bym tak zrobił - moja pierwsza muchołówka w życiu, pierwsze w życiu przesadzanie, bałem sie strasznie że coś uszkodzę (zwłaszcza ze ten korzeń czy co to tam jest takie dziwne i małe), najchętniej bym po prostu wpieprzył całość do świeżego torfu, niestety stary torf gnił, a przynajmniej pokazywała się na nim pleśń, więc nie miałem wyboru.

Dziękuje za odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.