ryba Napisano 4 Lutego 2008 Share Napisano 4 Lutego 2008 Generalnie nawet w środku zimy, gdy roślinka zdawała się lekko zimować, cały czas wypuszczała nowe pułapki. Gdy dni zaczęły się wydłużać, rozjaśniło się trochę i ociepliło, pułapki wyrastały coraz szybciej. Jakiś czas temu z powodu pleśni na torfie przesadziłem muchołówkę do nowej, dużej doniczki. Od tamtego czasu pułapki przestały się w ogóle wytwarzać. Gdy przesadzałem, z muchołówki wystawał już zaczątek kolejnego listka - ale od tamtego czasu chyba w ogóle nie podrósł, a jeśli już to baaardzo mało, niezauważalnie. Aktualne liście i pułapki w ogóle się nie zmieniły, jeden listek który był długi na 2 cm ale pułapka nie rozwinięta, pozostał do tej pory tak jak był, zero rozwoju, muchołówka jakby stanęła w czasie - zero zmian, nawet żadna pułapka nie przestała gnić, czernieć, żaden listek nie oklapł. Czy muchołówka jest w jakiś sposób uszkodzona ? Czy takie zachowanie zdarza się po przesadzaniu i czy jest groźne ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 4 Lutego 2008 Share Napisano 4 Lutego 2008 To całkowicie normalne po przesadzeniu, roślina w takim stanie może się utrzymywać nawet przez kilka tygodni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vivaldi_V1 Napisano 4 Lutego 2008 Share Napisano 4 Lutego 2008 mogłeś przesadzić roślinę tak żęby bulwa była otoczona starą ziemią to wtedy by mogło zmniejszyć te dolegliwości Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryba Napisano 4 Lutego 2008 Autor Share Napisano 4 Lutego 2008 No chętnie bym tak zrobił - moja pierwsza muchołówka w życiu, pierwsze w życiu przesadzanie, bałem sie strasznie że coś uszkodzę (zwłaszcza ze ten korzeń czy co to tam jest takie dziwne i małe), najchętniej bym po prostu wpieprzył całość do świeżego torfu, niestety stary torf gnił, a przynajmniej pokazywała się na nim pleśń, więc nie miałem wyboru. Dziękuje za odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 5 Lutego 2008 Share Napisano 5 Lutego 2008 W przypadku muchołówek pomimo wszystko odradzam przesadzanie wraz ze starym podłożem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi