Skocz do zawartości

Rosiczka D.c "alba" -problem kiełkowaniem

Kiep

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem nowy na tym forum ale mam pytanie, 2 tygodnie temu zakupiłem na allegro 10 nasion tej że rosiczki i Torf sphagnum pH 3-4,5 . Przesyłka doszła bardzo szybko więc jak tylko przyszedłem ze szkoły postanowiłem ją zasadzić . Nasypałem torfu do doniczki i leciutko ubiłem ale nie za mocno nalałem wode na podstawek i czekałem aż nasiąknie . Ale następnego dnia nic torf był namoczony do połowy a reszta sucha i nie wiedziałem co zrobić ale poradziłem sie taty i mi troszku pomógł wysypał to wszystko z doniczki i spryskał wodą i do wymieszał tak ze był cały mokry i połorzył na suchy podstawek ale po chwili nadmiar wody zleciał i kazał mi wypukać . Wypukałem i nalałem wody na podstawek wysiałem nasionka i przykryłem folią którą podziurkowałem szpilkami :) :) . I Teraz Pytania:

1. Czekam juz 2 tygodnie i nic ... za ile ok wykiełkują .. ??

2. Czy o tej porze roku wystarczająco ma światła (oczywiście południowy parapet).

3. W moim domu tem. wynosi zawsze 20 C. i wyżej ale parapet jest zimny gdyż niema pod nim grzejnika wiec czy moge jak zachodzi słońce kłaść doniczke na grzejniku ??

Czekam na Odpowiedź

Pozdawiam Kiep

Edytowane przez Kiep
Odnośnik do odpowiedzi

1. Czekam juz 2 tygodnie i nic ... za ile ok wykiełkują .. ??

2. Czy o tej porze roku wystarczająco ma światła (oczywiście południowy parapet).

3. W moim domu tem. wynosi zawsze 20 C. i wyżej ale parapet jest zimny gdyż niema pod nim grzejnika wiec czy moge jak zachodzi słońce kłaść doniczke na grzejniku ??

1- W dużej mierze zależy od warunków

2- Wg mnie nie, nadal wiele dni jest pochmurnych, przynajmniej było, a dodatkowo są dosyć krótkie

3- Nie, ugotujesz nasiona

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio wysiałem cepensis typical, takie resztki (nasiona miały 6 miesięcy) i czekałem około 2 - 3 tygodni. A po drugie kiedyś też kupiłem nasiona przez Allegro (było to dawno temu) czekałem na wykiełkowanie 5 tygodni i w końcu się denerwowałem :blink:. Więc nie koniecznie muszą ci wykiełkować.

Odnośnik do odpowiedzi

acha rozumiem :) czyli mogą nie wykiełkować :) O lol:D daje foty doniczyki i czy dobrze ją zafoliowałem ??

Foty :

1.89995b7267d3e501m.jpg

Doniczka :)

2.b8811c4ed5ebe104m.jpg

Widok z Góry

3.a99ba4f713f992c2m.jpg

Bok:)

4.ae2fb828d3f5b429m.jpg

TORF

5.e00e44beb30b40b3m.jpg

Z bliska torf :)

Zdjęcia nie są za dobrej jakości ale to kamerka internetowa :):)

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy foliowanie doniczki to dobry sposób ... Zwiększasz wilgotność, a teraz mamy okres grzewczy ... szybki sposób na pleśń ... Myśle ze capensis powinien i bez tego wykiełkować ... Duzo światła i nie powinno być problemu ^_^

M-M2

Odnośnik do odpowiedzi

Tym bardziej ... Pod folią zbiera sie para wodna co ogranicza ilość wpadanego swiatła do nasion ... A co do tej pleśni to cięzko jest ją usunąć mechanicznie ...

Zrobisz jak chcesz ...

M-M2

Edytowane przez MichaU-M2
Odnośnik do odpowiedzi

Nieprawda, folia jedynie łagodzi wachania temperatury, ale jak zaświeci na tą folijkę słońce to ci sie tam zrobi 40-50*C i ugotuje wszystko, wilgotność owszem cały czas wysoka jest

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.