Kiep Napisano 9 Lutego 2008 Share Napisano 9 Lutego 2008 (edytowane) Witam Jestem nowy na tym forum ale mam pytanie, 2 tygodnie temu zakupiłem na allegro 10 nasion tej że rosiczki i Torf sphagnum pH 3-4,5 . Przesyłka doszła bardzo szybko więc jak tylko przyszedłem ze szkoły postanowiłem ją zasadzić . Nasypałem torfu do doniczki i leciutko ubiłem ale nie za mocno nalałem wode na podstawek i czekałem aż nasiąknie . Ale następnego dnia nic torf był namoczony do połowy a reszta sucha i nie wiedziałem co zrobić ale poradziłem sie taty i mi troszku pomógł wysypał to wszystko z doniczki i spryskał wodą i do wymieszał tak ze był cały mokry i połorzył na suchy podstawek ale po chwili nadmiar wody zleciał i kazał mi wypukać . Wypukałem i nalałem wody na podstawek wysiałem nasionka i przykryłem folią którą podziurkowałem szpilkami :) . I Teraz Pytania: 1. Czekam juz 2 tygodnie i nic ... za ile ok wykiełkują .. ?? 2. Czy o tej porze roku wystarczająco ma światła (oczywiście południowy parapet). 3. W moim domu tem. wynosi zawsze 20 C. i wyżej ale parapet jest zimny gdyż niema pod nim grzejnika wiec czy moge jak zachodzi słońce kłaść doniczke na grzejniku ?? Czekam na Odpowiedź Pozdawiam Kiep Edytowane 10 Lutego 2008 przez Kiep Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 9 Lutego 2008 Share Napisano 9 Lutego 2008 1. Czekam juz 2 tygodnie i nic ... za ile ok wykiełkują .. ?? 2. Czy o tej porze roku wystarczająco ma światła (oczywiście południowy parapet). 3. W moim domu tem. wynosi zawsze 20 C. i wyżej ale parapet jest zimny gdyż niema pod nim grzejnika wiec czy moge jak zachodzi słońce kłaść doniczke na grzejniku ?? 1- W dużej mierze zależy od warunków 2- Wg mnie nie, nadal wiele dni jest pochmurnych, przynajmniej było, a dodatkowo są dosyć krótkie 3- Nie, ugotujesz nasiona Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 10 Lutego 2008 Share Napisano 10 Lutego 2008 Ja ostatnio wysiałem cepensis typical, takie resztki (nasiona miały 6 miesięcy) i czekałem około 2 - 3 tygodni. A po drugie kiedyś też kupiłem nasiona przez Allegro (było to dawno temu) czekałem na wykiełkowanie 5 tygodni i w końcu się denerwowałem :blink:. Więc nie koniecznie muszą ci wykiełkować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiep Napisano 10 Lutego 2008 Autor Share Napisano 10 Lutego 2008 acha rozumiem czyli mogą nie wykiełkować O daje foty doniczyki i czy dobrze ją zafoliowałem ?? Foty : 1. Doniczka 2. Widok z Góry 3. Bok:) 4. TORF 5. Z bliska torf Zdjęcia nie są za dobrej jakości ale to kamerka internetowa :) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 10 Lutego 2008 Share Napisano 10 Lutego 2008 Nie wiem czy foliowanie doniczki to dobry sposób ... Zwiększasz wilgotność, a teraz mamy okres grzewczy ... szybki sposób na pleśń ... Myśle ze capensis powinien i bez tego wykiełkować ... Duzo światła i nie powinno być problemu M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiep Napisano 10 Lutego 2008 Autor Share Napisano 10 Lutego 2008 oki myśle że szybko ale u mnie są pochmurne dni często ale jakos wytrzymam :) a pleśń ... hmmm... no nie wiem jak by wyszła to ja usune Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 10 Lutego 2008 Share Napisano 10 Lutego 2008 (edytowane) Tym bardziej ... Pod folią zbiera sie para wodna co ogranicza ilość wpadanego swiatła do nasion ... A co do tej pleśni to cięzko jest ją usunąć mechanicznie ... Zrobisz jak chcesz ... M-M2 Edytowane 10 Lutego 2008 przez MichaU-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiep Napisano 10 Lutego 2008 Autor Share Napisano 10 Lutego 2008 czyli mam ją zdjąć?? Pytałem sie taty i powiedizał ze jak pod folją to jest stała temperatura i wilgotność czy to prawda ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 10 Lutego 2008 Share Napisano 10 Lutego 2008 Nieprawda, folia jedynie łagodzi wachania temperatury, ale jak zaświeci na tą folijkę słońce to ci sie tam zrobi 40-50*C i ugotuje wszystko, wilgotność owszem cały czas wysoka jest Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiep Napisano 10 Lutego 2008 Autor Share Napisano 10 Lutego 2008 Czyli zdjąć czy nie zdjąć ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 10 Lutego 2008 Share Napisano 10 Lutego 2008 Ja bym zdjeła, chociaż niektórzy wolą kiełkować pod folią, ale wtedy trzeba chronić siewki przed przegrzaniem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki1995 Napisano 10 Lutego 2008 Share Napisano 10 Lutego 2008 Capensis to capensis, nie powinno się z nim kombinować Poczekaj jeszcze troche i napewno wykiełkują Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiep Napisano 10 Lutego 2008 Autor Share Napisano 10 Lutego 2008 Dziękuję Bardzo Wszystkim Dziękuję Wam Bardzo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiep Napisano 14 Lutego 2008 Autor Share Napisano 14 Lutego 2008 HA HA HA Wykiełkowała mi już :) na razie są to małe włoski ale zielone Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 14 Lutego 2008 Share Napisano 14 Lutego 2008 Kiełki rosiczki nie wyglądają jak włoski, może to trawa? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi