Skocz do zawartości

Wiosna Idzie !

Rekomendowane odpowiedzi

Wiosna idzie! Rośliny budzą się z zimowego snu. Nie widziałem moich zimujących roślin od świąt, dzisiaj patrzę a one się budzą :)

Drosera rotundifolia

52ce1b0316176d98m.jpg

10294da22943fc9bm.jpg

Drosera filiformis

904af915faea914bm.jpg

Drosera intermedia

bb548b1f4937b4f2m.jpg

Sarracenia flava

ed2c0b75c6a012bfm.jpg

a5acf0dec5e19c42m.jpg

muchołówki

eb252eb05da6b59dm.jpg

aadadb20a742b58cm.jpg

a0fb98267a56c318m.jpg

20bd7b5264468457m.jpg

Jak u Was wygląda budzenie roślin? Śpią jeszcze ? Czy tylko moje tak się pośpieszyły?

a na koniec ciekawe zdjęcie, dwie muchy złapane przez muchołowkę. Przed śmiercią chyba postanowiły mieć swój ostatni raz:

69c2a32e959d66adm.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Ojj...gratulacje! Roslinki w świetnym stanie po zimowaniu.Ja niestety swoje musiałem wybudzić, no, ale teraz może być kiepsko bo ma być dość spore ochłodzenie (do -15 w nocy :wacko: )

Odnośnik do odpowiedzi

nie może być -15* to u mnie dzisiaj rano było -5* ale zazwyczaj jest koło 0*

a co do moich roślin ich się nie zimuje ale rosiczka drosera capensis

się jakby wybudzała zimą gorsze światło

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie rosiczki sie wybudzily, muchołówke nie zimowałem ale saracenie jeszcze nie chca się ruszyć. Roślinki od niedzieli są już w szklarni na dworze, teraz tylko pilnowanie temp

Odnośnik do odpowiedzi

macie jakiś patent na budzenie rosiczek? Mam z tym złe doświadczenia. Kupiłem w Nepenti przetrwalnik D. filiformis x intermedia i kilka D. anglica. Była już wiosna więć stwierdziłem ze położe przertwalniki pod świetlówkami. efekt był taki że filiformis x intermedia obudził się dopiero jesienią (po czym umarł) a kilka anglic wcale sie nie obudziło a reszta miała 1-2 liście i latem znowu poszła spać. teraz boje sie ruszać śpiące rosiczki żeby im się pory roku nie przestawiły.

jeszcze jedno zdjęcie much, widocznie były zakochane i wleciały nie tam gdzie trzeba:

5bf2f8e8d9ec578fm.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.