MarcinS Napisano 11 Lutego 2008 Share Napisano 11 Lutego 2008 Wiosna idzie! Rośliny budzą się z zimowego snu. Nie widziałem moich zimujących roślin od świąt, dzisiaj patrzę a one się budzą Drosera rotundifolia Drosera filiformis Drosera intermedia Sarracenia flava muchołówki Jak u Was wygląda budzenie roślin? Śpią jeszcze ? Czy tylko moje tak się pośpieszyły? a na koniec ciekawe zdjęcie, dwie muchy złapane przez muchołowkę. Przed śmiercią chyba postanowiły mieć swój ostatni raz: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki1995 Napisano 11 Lutego 2008 Share Napisano 11 Lutego 2008 Ojj...gratulacje! Roslinki w świetnym stanie po zimowaniu.Ja niestety swoje musiałem wybudzić, no, ale teraz może być kiepsko bo ma być dość spore ochłodzenie (do -15 w nocy :: ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom Napisano 11 Lutego 2008 Share Napisano 11 Lutego 2008 nie może być -15* to u mnie dzisiaj rano było -5* ale zazwyczaj jest koło 0* a co do moich roślin ich się nie zimuje ale rosiczka drosera capensis się jakby wybudzała zimą gorsze światło Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 11 Lutego 2008 Share Napisano 11 Lutego 2008 U mnie spia juz tylko kapturnice i rotundifolia. Muchołówki juz wybudzone i juz im śpieszno do kwitnięcia:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki1995 Napisano 11 Lutego 2008 Share Napisano 11 Lutego 2008 Może być, bo to ochłodzenie ma być około 20 lutego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecio Napisano 11 Lutego 2008 Share Napisano 11 Lutego 2008 U mnie już to samo się dzieje fajne jest to zdjęcie z muchami hehehe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 11 Lutego 2008 Share Napisano 11 Lutego 2008 U mnie rosiczki sie wybudzily, muchołówke nie zimowałem ale saracenie jeszcze nie chca się ruszyć. Roślinki od niedzieli są już w szklarni na dworze, teraz tylko pilnowanie temp Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waleń Napisano 11 Lutego 2008 Share Napisano 11 Lutego 2008 "czas wyciągnąć nasionka z kieszeni" , a tak na poważnie to jeszcze ma trochę zimą zawiać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cerberus Napisano 12 Lutego 2008 Share Napisano 12 Lutego 2008 Ja zimowałem tylko D.M. Regular Form bo Red Dragon był za mały. Ale Muchołówkę obudziłem i nawet wypuściła pęd kwiatowy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 12 Lutego 2008 Share Napisano 12 Lutego 2008 Ja tam jeszcze zimuje, bo rośliny w sezonie stoją na dworze, jak sie pogoda jako tako utrzyma do końca tygodnia to pomyślimy o budzeniu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chicken Napisano 12 Lutego 2008 Share Napisano 12 Lutego 2008 u mnie jak narazie peltata i vanessa się budzą a ruondrofilla zdechła podczas zimowania :/ moze ktoś ma na wymiane ?? no a intermedi dalej jeszcze jest podczas zimowania Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damianus Napisano 12 Lutego 2008 Share Napisano 12 Lutego 2008 Ja tez jeszcze nie wybudzam roślin. Zauwazyłem, ze bardzo powoli zaczynaja ruszac muchołwoki i binata. Darlingtonia nadal spi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 13 Lutego 2008 Autor Share Napisano 13 Lutego 2008 macie jakiś patent na budzenie rosiczek? Mam z tym złe doświadczenia. Kupiłem w Nepenti przetrwalnik D. filiformis x intermedia i kilka D. anglica. Była już wiosna więć stwierdziłem ze położe przertwalniki pod świetlówkami. efekt był taki że filiformis x intermedia obudził się dopiero jesienią (po czym umarł) a kilka anglic wcale sie nie obudziło a reszta miała 1-2 liście i latem znowu poszła spać. teraz boje sie ruszać śpiące rosiczki żeby im się pory roku nie przestawiły. jeszcze jedno zdjęcie much, widocznie były zakochane i wleciały nie tam gdzie trzeba: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 13 Lutego 2008 Share Napisano 13 Lutego 2008 mi D.M. red-green wypuściła pęd kwiatowy, kapturnice stoją w miejscu, muchołówek i rosiczek nie zimowałam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki1995 Napisano 13 Lutego 2008 Share Napisano 13 Lutego 2008 Ojej, nie zimowałaś? Czemu ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi