Skocz do zawartości

Aliciae A Capenis - Różnice W Hodowli?

Skolilaj

Rekomendowane odpowiedzi

Czy rosiczkę drosera aliciae hoduje się tak jak np. capensisa??? I czy ona ma kropelki bo ja nie widzę u siebie tych takich "główek".

Edytowane przez koma
Tytuł rosiczka w dziale rosiczka :-) nie określa problemu ... a sieje zamęt...
Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, "Alicje" hoduje się tak jak reszte prostych w hodowli rosiczek.Nie powinna sprawiać wiekszych problemów.Co do kropelek i w ogóle tych "czułek" na których są kropelki, to zauwazyłem, że większość z OBI ma je zniszczone, nie wiem w jaki sposób się to dzieje, ale tak jest...Jakiś czas temu kupiłem sobie aliciae w OBI i własnie też nie miała tych charakterystycznych dla rosiczek czułek z kropelkami.Takie rosiczki wyglądają jakby cała rozeta była wysuszona.Po miesiącu roślinka wypusciła pęd kwiatowy, a cała rozeta była zarośnięta pięknymi listkami, więc jesli zapewnisz jej odpowiednie warunki to będzie OK.Jesli jest w takim stanie, to niezbędne jest wymienienie torfu, być może ma jeszcze jakieś szkodniki, i profilaktycznie mozesz wrzucić kilka ziarenek osmocote.

Odnośnik do odpowiedzi

Osmocote to nawóz, osobiście jestem przeciw, po to te rośliny są owadożerne by pobierać minerały z owadów a nie z gleby.

Możesz zrobić jakieś zdjęcie tego braku gruczołów?

Odnośnik do odpowiedzi

Można, ale ja jestem temu przeciwna. Osmocte to taki specyficzny nawóz, w postaci kuleczek które się stopniowo rozpuszczają, dlatego jest w miarę bezpieczny.

Tydzień to trochę długo, poradzimy sobie bez

Liść jest gładki, czy po prostu rosiczka nie wytwarza cieczy?

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nie mutant :)

W takim razie ona ma jak najbardziej gruczoły, tylko że te gruczoły nie wytwarzają kropelek. Proponuje zapewnić jak najlepsze warunki i uzbroić się w cierpliwość

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet pod lupą ich nie widać... Dobra wiadomość dzisiaj będę miał aparat więc wieczorem dam fotkę...

Edit:

"Powód Edycji: Tytuł rosiczka w dziale rosiczka :-) nie określa problemu ... a sieje zamęt..."

Dobrze, że to napisałeś, bo myślałem, że skomentowałem zły temat... XD

Edytowane przez Skolilaj
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.