Skocz do zawartości

Podłoże

Serbia

Rekomendowane odpowiedzi

Mam trochę żywego sphagnum i chciałbym włożyć w nie dzbaneczniki (ventrata i sanguinea), ale nigdzie nic nie mogę na ten temat znaleźć - we wszelkich opracowaniach podaje się jako podłoże mieszankę torfu z perlitem i piaskiem. W związku z tym mam pytanie, czy chcąc sadzić w żywym sphagnum wystarczy do doniczki nasypać samego mchu i w nim zasadzić roślinę, czy też właściwsza byłaby jakaś mieszanka? A jak z podlewaniem - podlewa się takie podłoże normalnie, od góry co jakiś czas?

Miałbym jeszcze pytanie odnośnie jakości sphagnum. Na zdjęciach dzbaneczników w necie oraz tu na forum widziałem, że są posadzone w intensywnie zielonym mchu, tymczasem mój jest w większości zbrązowiały, choć zielone elementy się trafiają ;) Czy takie podłoże będzie ok?

Żywy sphagnum to najlepsze podłoże do dzbaneczników?

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 38
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Będzie ok, w suszonym sphagnum też można trzymać dzbanki, a ty masz półsuszone chyba :P

Co do opracowań - mech sphagnum jest raczej trudno dostępny, może dlatego wszędzie piszą tylko o jakichś mieszankach.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Prawda, pewnego czasu ja trzymałem w tym no i mam jeszcze ze 3 rośliny w tej mieszance ale powoli się wycofuję z tego. A już odpowiem na to pytanie z górskimi. Ogólnie i praktycznie każdy dzbanek ma inne wymagania . Mam górskiego i praktycznie nie mam wahań temp, i mam jeszcze jednego, o którym się dowiedziałem od Łukasza, dzięki wahaniom temp ma większe dzbanki. Dlatego mówię, tylko i wyłączne zależy to od danego gatunku.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.