Serbia Napisano 12 Lutego 2008 Share Napisano 12 Lutego 2008 Mam trochę żywego sphagnum i chciałbym włożyć w nie dzbaneczniki (ventrata i sanguinea), ale nigdzie nic nie mogę na ten temat znaleźć - we wszelkich opracowaniach podaje się jako podłoże mieszankę torfu z perlitem i piaskiem. W związku z tym mam pytanie, czy chcąc sadzić w żywym sphagnum wystarczy do doniczki nasypać samego mchu i w nim zasadzić roślinę, czy też właściwsza byłaby jakaś mieszanka? A jak z podlewaniem - podlewa się takie podłoże normalnie, od góry co jakiś czas? Miałbym jeszcze pytanie odnośnie jakości sphagnum. Na zdjęciach dzbaneczników w necie oraz tu na forum widziałem, że są posadzone w intensywnie zielonym mchu, tymczasem mój jest w większości zbrązowiały, choć zielone elementy się trafiają Czy takie podłoże będzie ok? Żywy sphagnum to najlepsze podłoże do dzbaneczników? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 12 Lutego 2008 Share Napisano 12 Lutego 2008 ja mam w samym mchu i ok jest Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 12 Lutego 2008 Share Napisano 12 Lutego 2008 Będzie ok, w suszonym sphagnum też można trzymać dzbanki, a ty masz półsuszone chyba Co do opracowań - mech sphagnum jest raczej trudno dostępny, może dlatego wszędzie piszą tylko o jakichś mieszankach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albinkolano Napisano 12 Lutego 2008 Share Napisano 12 Lutego 2008 A gdy wsadzi sie dzbanka do takiego mchu to "nie lata" w doniczce? Może trzeba jakos dobrze ubic mech? JAk to jest? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 12 Lutego 2008 Share Napisano 12 Lutego 2008 No trzeba mech troche ubić, ale jak dobrze to zrobisz to nie lata, a rozrastające się korzenie dodatkowo spajają takie podłoże Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albinkolano Napisano 12 Lutego 2008 Share Napisano 12 Lutego 2008 No a co wg was jest lepsze jako podłoże dla dzbanków? Sam mech czy jakaś mieszanka w stylu torf+perilt itp? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubuś_8 Napisano 13 Lutego 2008 Share Napisano 13 Lutego 2008 ja zawsze w dzbankach (jak jeszcze miałem 2 pełne terraria ) używałem mech suszony, żywy, jaki miałem, pomieszany z perlitem i bardzo ładnie rosły Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki1995 Napisano 13 Lutego 2008 Share Napisano 13 Lutego 2008 No to już jestem pewien, że zaczne hodować sphagnum Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xszymonx Napisano 25 Lutego 2008 Share Napisano 25 Lutego 2008 górskie też będą rosły w mchu?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecio Napisano 25 Lutego 2008 Share Napisano 25 Lutego 2008 Wszystkie dzbaneczniki w mchu bardzo dobrze rosną. Ja mam górskiego i też w mchu rośnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xszymonx Napisano 25 Lutego 2008 Share Napisano 25 Lutego 2008 a ile stopni spadku temp. muszą mieć górale w nocy żeby ładnie rosły im dzbanki?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 25 Lutego 2008 Share Napisano 25 Lutego 2008 a ile stopni spadku temp. muszą mieć górale w nocy żeby ładnie rosły im dzbanki?? jest do tego odpowiedni dzial Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 25 Lutego 2008 Share Napisano 25 Lutego 2008 slyszalem ze dla dzbankow bardzo dobre jest podloze przeznaczone dla storczykow,czyli kora bukowa itd itp.to prawda?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecio Napisano 25 Lutego 2008 Share Napisano 25 Lutego 2008 Prawda, pewnego czasu ja trzymałem w tym no i mam jeszcze ze 3 rośliny w tej mieszance ale powoli się wycofuję z tego. A już odpowiem na to pytanie z górskimi. Ogólnie i praktycznie każdy dzbanek ma inne wymagania . Mam górskiego i praktycznie nie mam wahań temp, i mam jeszcze jednego, o którym się dowiedziałem od Łukasza, dzięki wahaniom temp ma większe dzbanki. Dlatego mówię, tylko i wyłączne zależy to od danego gatunku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbia Napisano 2 Marca 2008 Autor Share Napisano 2 Marca 2008 Jakiś czas temu gdzies tutaj pojawiło się takie oto piękne zdjęcie: http://i20.photobucket.com/albums/b213/zet...b_020107_18.jpg Potraficie stwierdzić jakie tam zostało zastosowane podłoże? Żywy sphagnum? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi