paulo09 Napisano 2 Marca 2008 Share Napisano 2 Marca 2008 (edytowane) Moje dzbanki rosną w mieszance: sphagnum rozdrobnione, włókno kokosowe, piasek gruboziarnisty,kłącza paproci i na wierzchu żywe sphagnum. Rezultaty sa w mej galerii.:-) Edytowane 2 Marca 2008 przez paulo09 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 2 Marca 2008 Share Napisano 2 Marca 2008 Jakiś czas temu gdzies tutaj pojawiło się takie oto piękne zdjęcie: http://i20.photobucket.com/albums/b213/zet...b_020107_18.jpg Potraficie stwierdzić jakie tam zostało zastosowane podłoże? Żywy sphagnum? Prawdopodobnie żywe sphagnum na torfie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PioFer Napisano 8 Marca 2008 Share Napisano 8 Marca 2008 Niedlugo zamierzam rozpoczac hodowle dzbankow i po przeczytaniu tego tematu odnioslem wrazenie ze najlepszym podlozem jest Mech torfowiec SPHAGNUM (zywy lub suszony) + torf. Mam jeszcze pytanie czy taki suszony sphagnum "ozyje" na torfie i bedzie rosl ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 8 Marca 2008 Share Napisano 8 Marca 2008 Po około miesiącu w dobrych warunkach zacznie puszczać zielone odrosty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciejświderski Napisano 18 Marca 2008 Share Napisano 18 Marca 2008 a powiedzcie mi skąd wziąć żywe spaghnum? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbia Napisano 18 Marca 2008 Autor Share Napisano 18 Marca 2008 od Alberciarza Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 od gonzoblade:-) ma sphagnum 1 klasa czyste bez zanieczyszczeń:-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brayan Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 Tak wiele różnych opinii co do podłoża do dzbaneczników, że już nie wiem, które z nich jest najlepsze i do którego przesadzić mojego ventrate. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 Jeśli masz terrarium to możesz do woli przebierać, na parapet lepsze są mieszanki bo sphagnum łatwo tam schnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brayan Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 Niestety nie mam terrarium, czy mieszanka torfu, piasku, włókna kokosowego i sphagnum (z przewaga torfu) będzie odpowiednia? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megi_l1 Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 A nie wiecie gdzie można dostać gotową mieszankę ziemi dla dzbaneczników?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 Chyba zbędny jest piasek do takiej mieszanki. Kiedyś można było w nepenti/BP, teraz razcej ciężko, ewentualnie na allegro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbia Napisano 20 Marca 2008 Autor Share Napisano 20 Marca 2008 od gonzoblade:-) ma sphagnum 1 klasa czyste bez zanieczyszczeń:-) a w jakiej cenie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryba Napisano 21 Kwietnia 2008 Share Napisano 21 Kwietnia 2008 Jest jakaś szansa że znajdę sphangum w sklepie ogrodniczym ? Czy warto w ogóle bawić się w sphangum jeśli nie mam terrarium i dzbanecznik stoi sobie na parapecie, w warunkach ekstramalnie amatorskich (w każdym razie całą zimę przeżył i puszczał dzbanki, żadnych problemów z nim nie miałem, teraz tylko klapki nowych dzbanków rosną jakby od razu uschnięte, obawiam się że to przez to że ma za mało miejsca na korzenie i chcę jak najszybciej przesadzić). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 21 Kwietnia 2008 Share Napisano 21 Kwietnia 2008 CYTAT(paulo09 @ śro, 19 mar 2008 - 06:32) * od gonzoblade:-) ma sphagnum 1 klasa czyste bez zanieczyszczeń:-) a w jakiej cenie? patrz na allegro ma nick Blade-MW Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi