Border Napisano 21 Kwietnia 2008 Share Napisano 21 Kwietnia 2008 Chciałem kupić podłoże do storczyków ale bałem się że będzie zawierało jakieś ulepszacze albo nawozy. Czemu większość z was wycofuje sie z tego rodzaju mieszanki?? :: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryba Napisano 11 Maja 2008 Share Napisano 11 Maja 2008 Jaką najlepiej mieszankę zrobić mając do dyspozycji: Torf 4.5pH Keramzyt w kulkach (średnica około 1cm) Perlit Myślałem o piasku, ale nie wiem skąd wziąć czysty (domyślam się że taki z piaskownicy odpada ) Myślałem też o korze, bo gdzieś przeczytałem że się nadaje do dzbanków - tylko z jakiego drzewa najlepiej ją zerwać i w jakiej ilości i czy właściwie faktycznie się nadaje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 11 Maja 2008 Share Napisano 11 Maja 2008 (edytowane) Podłoże do storczyków + kwaśny torf + perlit ( lub rozdrobniony styropian i pokrojona drobno gąbka) + (ewentualnie) czysty sphagnum i na dn o węgiel drzewny. Wszystko może być w równych proporcjach. Podłoże do storczyków najlepiej produkcji czeskiej nie polskiej. Piasek zbędny. Co do korzeni. Dzbaneczniki nie maja zbyt rozbudowanego systemu korzeniowego. Edytowane 11 Maja 2008 przez marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capoeirista4 Napisano 11 Maja 2008 Share Napisano 11 Maja 2008 Ja nie mam pojęcia czemu wszyscy tak kombinują z tym podłożem- ja stosuję torf kwaśny(aż 3.5 za cały worek)+kostka kokosowa- włókno kokosowe (aż 2.5 za kostkę z której jest ok 7 litrów gotowego włókna) w proporcji ok 1:1 i dzbanki mi bardzo ładnie rosną i jak patrzyłem przy przesadzaniu maja bardzo ładne korzenie. Uważam że zabawa ze zmyślnymi mieszankami jest zbędna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevil Napisano 11 Maja 2008 Share Napisano 11 Maja 2008 Ja natomiast stosuję mieszankę kwaśnego torfu + perlit + rozdrobniony styropian w proporcji 3:1:1 i jak na razie wszystko jest ok. Kermazyt wysypałem do podstawka i zalałem wodą, nie ma sensu mieszać go do podłoża. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olekdom Napisano 16 Maja 2008 Share Napisano 16 Maja 2008 Dla dzbaneczników ważne jest by ich korzenie miały dostęp do powietrza. Nie ma jednego, najlepszego przepisu na podłoże, trzeba samemu próbować pamiętająć o tym, że korzenie muszą oddychać. Ja na początku używłem mieszanki węgla drzewnego, torfu oraz suszonego mchu sphagnum, teraz większość moich dzbanków rośnie w samym suszonym sphagnum, luźnym, nie ubitym aby korzenie miały dostęp do powietrza, i do tego na wierzchu żywe sphagnum dzięki czemu podłoże dłuzej trzyma wilgoć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4rafko4 Napisano 16 Maja 2008 Share Napisano 16 Maja 2008 Tak ja Olekdom mam Ventrate w samym mchu sphagnum mos dodam ze jest to suszony i narazie czekam na rezultaty jestem dobrej mysli :} i mam pytanko po jakim czasie zacznie powstawac z niego zywy mech ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olekdom Napisano 16 Maja 2008 Share Napisano 16 Maja 2008 To zależy od warunków. U mnie idzie to bardzo powoli...takie są uroki sphagnum Gdzieś na forum był temat o jego uprawie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koma Napisano 16 Maja 2008 Share Napisano 16 Maja 2008 Ogólnie żywy mech to super podłoże zwłaszcza do ukorzeniania. Nie musisz się przejmować tym, że zalejesz roślinę itp. .Im go więcej tym lepiej :-) Ja mam trochę wymieszany ze styropianem.i torfem na dnie . Jak mam mało zielonego na dół daje torf a na górę i wokół korzeni zielone. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi