Kiep Napisano 14 Lutego 2008 Share Napisano 14 Lutego 2008 (edytowane) Witam Dziś przyszła do mnie muchołówka z allegro, i kilka pytań mam Ale mi zrobił niespodziankę gdyż w doniczce są 2 muchołówki 1 większą a druga malutka :) 1. poziom wody ma wynosić 2,5 cm oczywiście destylka wysokośc doniczki : 6,5 cm 2. czy muszę ją teraz przesadzić ? 3. czy muszę przykryć ją połową butelki żeby otrzymać stałą wilgotność 4.czy jest w dobrym stanie ?? FOTKI Słaba jakość bo kamerka Edytowane 14 Lutego 2008 przez Kiep Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamcio122 Napisano 14 Lutego 2008 Share Napisano 14 Lutego 2008 (edytowane) Cześć woda ma wynosic 2,5 cm wysokosci albo poprostu 2cm niewielka różnica:). Nie trzeba jej teraz przykrywać butelką zimowanie teraz pod koniec zimy tez się raczej nie opłaca ale za rok bedziesz musiał zimować więc troszke na ten temat poczytaj. Przesadz ją dopiero na wiosne gdy będzie już dość cipło a stanu nie da się zabardzo określić z tych zdjęć i odmiany ale napewno jestw dobrym stanie jak kupiłeś ją od dobrego hodowcy Edytowane 14 Lutego 2008 przez kamcio122 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki1995 Napisano 14 Lutego 2008 Share Napisano 14 Lutego 2008 Jeśli kupiłeś na allegro to napewno Regular Form, albo w najlepszym wypadku red green Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 14 Lutego 2008 Share Napisano 14 Lutego 2008 A ja powiem że nie ma żadnych zasad typu "wody ma być 2cm" po prostu tyle się jej zazwyczaj wlewa do podstawki. Należy pamiętać o przerwach między jednym podlewaniem a drugim, by nie przelać rośliny. Nie trzeba jej przesadzać, chyba że podłoże jest nieodpowiednie. W żadnym wypadku nie przykrywaj niczym doniczki, muchołówki nie lubią dużej wilgotności powietrza. Co do odmiany to raz że fotki są nie najlepsze, a sama roślina niewybarwiona, dlatego też z identyfikacją trzeba by poczekać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki1995 Napisano 14 Lutego 2008 Share Napisano 14 Lutego 2008 Dokładnie, jak najbardziej się z Tobą zgadzam moof . Ilość wody , która podlewamy roślinki zależy od wielu czynników tj., jakiej wielkości jest doniczka, podstawka, jakiego rodzaju jest torf itd. Ja nigdy nie podlewam rośliny do poziomu 2 cm, bo od razu bym je przelał.Trzeba poprostu rosliny tak podlewać, żeby torf zawsze był wilgotny, ale jednocześnie żeby nie był bagnem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiep Napisano 14 Lutego 2008 Autor Share Napisano 14 Lutego 2008 (edytowane) czyli moja doniczka ma 6,5 cm, to jak nalałem to 2 cm i włożyłem roslinke w doniczce to woda do połowy sięgała ;/ to jaki poziom wody musi być ?? acha rozumiem czyli mam poczekac asz woda wsiąknie i np. podczekac 1 dzień zeby nie było wody i potem nalać normalnie ? Edytowane 14 Lutego 2008 przez Kiep Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 14 Lutego 2008 Share Napisano 14 Lutego 2008 Tak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamcio122 Napisano 14 Lutego 2008 Share Napisano 14 Lutego 2008 (edytowane) Troche chyba przesadziłeś z tym że woda do połowy sięgała . Nie musisz mierzyć centymetrem jaka jest wysokosc wody oczywiście żart... Wystarczy jej nawet jak nalejesz 1,5cm ja zawsze na oko leje tak do 2 Edytowane 14 Lutego 2008 przez kamcio122 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiep Napisano 14 Lutego 2008 Autor Share Napisano 14 Lutego 2008 Wiem wiem ale sobie pomyslałem ze moge ja przemoczyć (przelać) więć odjołem troszku wody Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamcio122 Napisano 14 Lutego 2008 Share Napisano 14 Lutego 2008 (edytowane) Jeśli oto ci chodzi to ich nie przemoczysz 2cm wody, tylko w zime teraz rób przerwy między laniem wody, nie odrazu jak wypije tylko poczekaj z jeden dzień i zaś lej. A w lato to mają stać caly czas w wodzie bez przerw, przecież te potworki rosną na bagnach :: ale rób jak uważasz Edytowane 14 Lutego 2008 przez kamcio122 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiep Napisano 15 Lutego 2008 Autor Share Napisano 15 Lutego 2008 acha rozumiem teraz przerwy robić a latem ciągle a czy teraz mam ją przesadzić czy kiedy ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamcio122 Napisano 15 Lutego 2008 Share Napisano 15 Lutego 2008 Możesz przsadzić już marcu albo w kwietniu teraz lepiej nie, chyba że masz torf zamieszkały przez jakieś robaki:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 15 Lutego 2008 Share Napisano 15 Lutego 2008 Przez cały rok należy robić przerwy(1 dzień) między jednym podlewaniem a drugim, a to jak podlewać rośliny podczas zimowania to jeszcze inna sprawa (swoje muchołówki podlewam teraz co tydzień-dwa). Co do przesadzania można i teraz, nie uważam jednak by było to konieczne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiep Napisano 15 Lutego 2008 Autor Share Napisano 15 Lutego 2008 Nom mi też sie wydaje bo ona jest taka maluśka jeszcze 7 cm a doniczka srednica 8 więc nie wiem czy przesadzać a cze musze robić jakies mieszanki bo ta moja to chyba w zwykłym torfie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 15 Lutego 2008 Share Napisano 15 Lutego 2008 Zwykły torf wystarczy w zupełności jako podłoże. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi