Skocz do zawartości

D. Madagascarensis

cerberus

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

W jakich warunkach trzeba trzymać drosera madagascarensis??

Mailem wcześniej 2 sadzonki i mi padly, a teraz kupilem 3 sztuki i marnieją w oczach :/

Trzymam je pod świetlówkom Osram Fluora i mają takie same warunki jak capensisy i spatulata które rosną świetnie

proszę pomóżcie

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 38
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Powiem tak, mam tą odmianę i gdy trzymałem ją na parapecie na którym wszystkim innym było OK, ona nie miała ani kropelek jak również słabo się rozwijała, teraz wsadziłem ją do terra i czekam na efekty (kropelki już się pojawiły, teraz tylko czekać aż zacznie rosnąć ) .

Odnośnik do odpowiedzi

Podlewam je tak jak inne rosiczki (torf jest ciągle wilgotny) raz podleje i czekam, aż wyschnie czyli raz na 2 dni (chyba, że woda wcześniej wyschnie), a podlewam tylko wodą destylowaną.

Z tego co się dowiedziałem to moje problemy są spowodowane przemrożeniem podczas transportu między garażem a domem.

Edytowane przez cerberus
Odnośnik do odpowiedzi

No to to bardzo możliwe, madagascariensis rosną w centrum i w południowej Afryce oraz oczywiście na madagaskarze, proponuje znaleźć im jakieś przytulne ciepłe miejsce, może się wygrzebią

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widzę to już się wygrzebują :D

Pułapki przestały czernieć a nowe rosną normalnie więc powinno być OK

Ale z tego co zauważyłem to przymroziłem pęd kwiatowy u jednej madagaskarki :/

A mogły być takie fajne kwiatki :(

Odnośnik do odpowiedzi

Czy może stać się tak, że przymrozi się stożek wzrostu i roślina po prostu padnie??

A jeśli stożek się przemrozi to jak to będzie wyglądało?? (sczerniała łodyga itd.)

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli się przemrozi stożek wzrostu i obumrze madagascariensis wytworzy nowy stożek trochę niżej z tego co pamiętam.

Stożek wzrostu to ta część na samej górze gdzie się tworzą nowe liście, bo widzę, że chyba nie wiesz. Jak się przemrozi i obumrze to po prostu zczenieje, nie będzie wytwarzał nowych liści i takietam

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem gdzie jest stożek ale od 2 dni te przymrożone madagaskarki nie wypuszczają nowych liści więc pomyślałem, że coś się mogło ze stożkiem stać.

Czy to, że rosiczki nie wypuszczają nowych liści może być spowodowane szokiem po transportowym??

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to, że rosiczki nie wypuszczają nowych liści może być spowodowane szokiem po transportowym??

Tak. Roślina po transporcie może sie regenerować nawet kilka tygodni. Jest to jednak uzależnione od stopnia zmasakrowania w czasie transportu :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.