cerberus Napisano 16 Lutego 2008 Share Napisano 16 Lutego 2008 Witajcie! W jakich warunkach trzeba trzymać drosera madagascarensis?? Mailem wcześniej 2 sadzonki i mi padly, a teraz kupilem 3 sztuki i marnieją w oczach :/ Trzymam je pod świetlówkom Osram Fluora i mają takie same warunki jak capensisy i spatulata które rosną świetnie proszę pomóżcie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 16 Lutego 2008 Share Napisano 16 Lutego 2008 Powiem tak, mam tą odmianę i gdy trzymałem ją na parapecie na którym wszystkim innym było OK, ona nie miała ani kropelek jak również słabo się rozwijała, teraz wsadziłem ją do terra i czekam na efekty (kropelki już się pojawiły, teraz tylko czekać aż zacznie rosnąć ) . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek0018 Napisano 17 Lutego 2008 Share Napisano 17 Lutego 2008 a co ile podlewasz madagascarensisy i czy destylowaną wodą? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cerberus Napisano 17 Lutego 2008 Autor Share Napisano 17 Lutego 2008 (edytowane) Podlewam je tak jak inne rosiczki (torf jest ciągle wilgotny) raz podleje i czekam, aż wyschnie czyli raz na 2 dni (chyba, że woda wcześniej wyschnie), a podlewam tylko wodą destylowaną. Z tego co się dowiedziałem to moje problemy są spowodowane przemrożeniem podczas transportu między garażem a domem. Edytowane 17 Lutego 2008 przez cerberus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 17 Lutego 2008 Share Napisano 17 Lutego 2008 No to to bardzo możliwe, madagascariensis rosną w centrum i w południowej Afryce oraz oczywiście na madagaskarze, proponuje znaleźć im jakieś przytulne ciepłe miejsce, może się wygrzebią Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cerberus Napisano 17 Lutego 2008 Autor Share Napisano 17 Lutego 2008 Z tego co widzę to już się wygrzebują Pułapki przestały czernieć a nowe rosną normalnie więc powinno być OK Ale z tego co zauważyłem to przymroziłem pęd kwiatowy u jednej madagaskarki :/ A mogły być takie fajne kwiatki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 17 Lutego 2008 Share Napisano 17 Lutego 2008 Jak jest przemarznięty to utnij, nie ma sensu by roślina się męczyła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cerberus Napisano 17 Lutego 2008 Autor Share Napisano 17 Lutego 2008 OK, jak tylko dorwę nowy skalpel (stary się już stępił) to utnę. Czy przymrożone pułapki jeszcze się odbiją czy nie ma na to szans?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 17 Lutego 2008 Share Napisano 17 Lutego 2008 Nie ma szans, jak jakiemuś liściowi rosiczki się coś stanie to po prostu usycha, a nowe rosną od góry Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cerberus Napisano 18 Lutego 2008 Autor Share Napisano 18 Lutego 2008 Czy może stać się tak, że przymrozi się stożek wzrostu i roślina po prostu padnie?? A jeśli stożek się przemrozi to jak to będzie wyglądało?? (sczerniała łodyga itd.) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 18 Lutego 2008 Share Napisano 18 Lutego 2008 Jeśli się przemrozi stożek wzrostu i obumrze madagascariensis wytworzy nowy stożek trochę niżej z tego co pamiętam. Stożek wzrostu to ta część na samej górze gdzie się tworzą nowe liście, bo widzę, że chyba nie wiesz. Jak się przemrozi i obumrze to po prostu zczenieje, nie będzie wytwarzał nowych liści i takietam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki1995 Napisano 18 Lutego 2008 Share Napisano 18 Lutego 2008 Już chyba wiem dlaczego padla moja madagaskarka, stała calą zime na parapecie, a wtedy bije zimno od okna dość duże... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cerberus Napisano 18 Lutego 2008 Autor Share Napisano 18 Lutego 2008 Wiem gdzie jest stożek ale od 2 dni te przymrożone madagaskarki nie wypuszczają nowych liści więc pomyślałem, że coś się mogło ze stożkiem stać. Czy to, że rosiczki nie wypuszczają nowych liści może być spowodowane szokiem po transportowym?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damianus Napisano 18 Lutego 2008 Share Napisano 18 Lutego 2008 Czy to, że rosiczki nie wypuszczają nowych liści może być spowodowane szokiem po transportowym?? Tak. Roślina po transporcie może sie regenerować nawet kilka tygodni. Jest to jednak uzależnione od stopnia zmasakrowania w czasie transportu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cerberus Napisano 19 Lutego 2008 Autor Share Napisano 19 Lutego 2008 Zmasakrowana nie była- ciągle trzymałem ją w ręce więc nie maiła szans się poobijać itp. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi